1961. aastal toimunud Antarktika eksperditsioonil haigestus raskelt vene kirurg Leonid Rogozov. Oli selge, et ta vajab operatsiooni ning meeskonna ainsa arstina mõistis ta õige pea, et selle operatsiooni peab läbi viima tema ise.

Keset karget polaartalve hakkas toona 27-aastane Leonid Rogozov äkitselt väsimust, iiveldust ning jõuetust kurtma. Hiljem lisandus kaebuste nimekirja ka tugev valu kõhu paremal küljel.

Kirurgi poeg Vladislav sõnas, et kirurgina polnud tema isal ägeda apenditsiidi diagnoosimine raske. «Ta oli pimesoole operatsioone korduvalt teinud. Tsiviliseeritud maailmas on see rutiinne protseduur, kuid kahjuks polnud ta ise sel hetkel tsiviliseeritud maailmas, vaid hoopis keset polaarset tühermaad,» meenutas Vladislav.

Rogozov oli üks kuuenda Nõukogude Antarktika ekspeditsiooni 12-liikmelisest meeskonnast, kes uue baasi ehitamiseks Schirmacheri oaasi saadeti.

Novolazarevskaja jaam oli 1961. aasta veebruari keskpaigaks valmis ning meeskond tegi ettevalmistusi eriti külmadeks kuudeks, mis veel kohapeal mööda saata tuli.

Kuid aprilli lõpuks oli Rogozovi elu ohus ja kõrvalisele abile ta loota ei saanud. Teekond Venemaalt Antarktikasse oli meritsi võtnud 36 päeva ja lendamine oli lumetormide tõttu võimatu. «Ta seisis silmitsi väga raske olukorraga. Kuna abi saabumist polnud oodata, proovis ta ennast ise opereerida,» rääkis Rogozovi poeg.

Kommentaarid
Copy