Arst räägib, kellel on kõrgem risk koroonaviiruse raske vormi väljakujunemiseks

PM Tervis
Copy
Diabeet on üha sagedasem.
Diabeet on üha sagedasem. Foto: Shutterstock

Diabeetikul ei ole koroonaviirusesse nakatumise risk kõrgem, kuid kõikidel diabeetikutel on kõrgem risk koroonaviiruse raske vormi väljakujunemiseks, ütleb Ida-Tallinna keskhaigla endokrinoloogia keskuse juhataja dr Ülle Jakovlev

«Pöördun kõikide oma patsientide poole soovitusega vaktsineerida. Me teame, et kui sul on diabeet, ei ole sinu nakatumise risk koroonaviirusesse kõrgem kui teistel. Kuid kõikidel diabeetikutel on kõrgem risk koroonaviiruse raske vormi väljakujunemiseks. Raske koroonaviiruse infektsiooni väljakujunemiseks diabeetikutel on kindlad riskifaktorid – kõrgem iga, halvem diabeedi kompensatsioon, suurem kaal, diabeedi tüsistuste ja kaasnevate haiguste, nagu näiteks kõrge vererõhk, olemasolu,» räägib dr Jakovlev.

Miks tuleb diabeetiku keha viirusega halvemini toime, kui veresuhkur on kõrge? «Kui oled jäänud haigeks, võitleb su keha viirusega ja vabastab selles võitluses palju aktiivseid aineid, mis tõstavad veresuhkrut. Keha vabastab ka varuks talletatud suhkrut, et anda sulle energiat paranemiseks. Samas ei tule keha toime veresuhkru normaliseerimisega ja pikemat aega kõrge veresuhkru tõttu tõuseb raske üldseisundi kujunemise risk. Nendeks on diabeetiline ketoatsidoos ja hüperosmolaarne seisund,» selgitab arst.

Keha peab võitlema viirusega ja samas suutma hoida organismi tasakaalu, see nõuab suurt pingutust ja sageli ka meedikute abi.

«Kui oled jäänud haigeks, siis mõõda kodus veresuhkrut sageli päeva jooksul, mitte ainult hommikuti. Manusta igapäevaseid diabeediravimeid, nii suukaudseid kui süstitavaid. Kui veresuhkrunäitajad püsivad mitme päeva jooksul kõrged ja enesetunne halveneb, võta ühendust oma arstiga,» soovitab Jakovlev. Haigestumise vältimiseks tuleks kinni pidada kehtestatud reeglitest, pesta ja desinfitseerida käsi, kanda maski, hoida kahemeetrist vahet ja vaktsineerida.

Patsiendid küsivad vastuvõtul sageli, kas vaktsineerimine ikka on vajalik. «Selgitame neile, et diabeedi diagnoosiga inimestel on oluline vältida haigestumist koroonaviirusesse, kuna nende risk raskelt haigeks jääda on kõrge. Vaktsineerimine on kõige efektiivsem viis haigestumist ja raske üldseisundi väljakujunemist vältida. Soovitame sul kindlasti vaktsineerida koroonaviiruse vastu, kui sulle sellist võimalust pakutakse,» ütleb dr Jakovlev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles