Meditsiiniteadus on aastatuhandete jooksul küll tohutult arenenud, kuid seni, kui inimesed on erinevaid vaevusi talunud, on püütud ka nendest vaevustest vabaneda. Pikal teekonnal on ette tulnud nii õudust, vigu kui ka veidraid ning jõhkraid otsuseid.

Tee tänapäevase meditsiinini pole olnud just kõige sujuvam, kuid õnneks pole see ka igav olnud. Toome teieni mõned ajaloo kõige veidramad ja jahmatavamad meditsiiniprotseduurid.

«Tubakasuitsu klistiiriga» puhuti elu sisse

1700. aastate lõpus hakkas tubakas vaikselt Ameerikast Inglismaale jõudma. Koos tubakaga tuli ka idee, et tubakasuitsu kasutamine klistiiris võib paljusid vaevuseid ravida. Nagu protseduuri nimigi ütleb, hõlmab «tubakasuitsu klistiir» sõna otseses mõttes patsiendi pärasoolde suitsu puhumist.

Tehnikat kasutati tihti Thamesi jõkke kukkunud ja peaaegu uppunud inimeste peal. Arvati, et «tubakasuitsu klistiir» stimuleerib hingamist ja soojendab patsienti seestpoolt. Teatud kohtades jõe ääres võis leida elustamiskomplekte, mis sisaldasid ka tubakaklistiiri jaoks vajalikke vahendeid. 

Protseduuri eriti detailirohke kirjeldus pandi kirja ajakirjas The Lancet avaldatud artiklis: «Veest tõmmati välja naine. Tundus, et ta on surnud. Mööduv madrus pakkus naise mures abikaasale oma piipu ja käskis mehel selle naise pärasoolde sisestada, katta piibu «kauss» paberitükiga ning seejärel kõvasti puhuda. Imekombel aitas protseduur naise elustada,» kirjutati ajakirjas.

Jutud protseduuri kasulikkusest levisid kulutulena ja sellega üritati ravida nii pea- ja kõhuvalu, kui ka tüüfust ning koolerat.

Kuid nagu kõikide teiste protseduuride puhul, võis ka «tubakasuitsu klistiir» ohtlik olla - eriti selle teostajale. Näiteks koolerapatsiendi ravimise ajal, puhumise asemel kogemata sisse hingates, hakkas tohter tubakasuitsust köhima ja nakatus ka ise surmava haigusega.

1800. aastate alguses avastati, et tubakas tekitab ilmselt südamekahjustusi ning protseduuri populaarsus hakkas seetõttu väga kiiresti langema.

Hambumine kui surmav haigus

Kommentaarid
Copy