UURING ⟩ Pidev kohvi joomine muudab aju struktuuri

PM Tervis
Copy
Kohvitass
Kohvitass Foto: Liis Treimann/Scanpix

Kohv, koola-või energiajook – nendes sisalduv kofeiin on maailma enim tarbitav psühhoaktiivne aine. Baseli ülikooli teadlased näitasid uuringus, et regulaarne kofeiini tarbimine võib muuta aju hallainet. Mõju näib siiski olevat ajutine.

Andmete võrdlus näitas, et osalejate une sügavus oli võrdne, hoolimata sellest, kas nad olid võtnud kofeiini või platseebokapsleid. Kuid uurijad nägid hallaines olulist erinevust sõltuvalt sellest, kas uuritav oli saanud kofeiini või platseebot. Pärast 10 päeva platseebot ehk kofeiinist hoidumist oli hallaine maht suurem kui pärast kofeiinikapslite võtmise perioodi.

Erinevus oli eriti silmatorkav paremas keskmises temporaalsagaras, sealhulgas hipokampuses, ajupiirkonnas, mis on hädavajalik mälujälgede korrastamiseks ja salvestamiseks. «Meie tulemused ei tähenda tingimata, et kofeiini tarbimine avaldaks ajule negatiivset mõju,» rõhutab dr Carolin Reichert. «Kuid igapäevane kofeiini tarbimine mõjutab ilmselt meie kognitiivset riistvara, mis iseenesest peaks andma alust edasisteks uuringuteks.» Ta lisab, et varem on kofeiini mõju tervisele uuritud peamiselt patsientidel, kuid vaja on ka tervete isikute uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles