Koroonaviiruse sisaldus reoveeproovides on üle Eesti kas keskmine või suur

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse sisaldus reovees
Koroonaviiruse sisaldus reovees Foto: Tartu Ülikool

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu eelmise nädala tulemused näitasid, et veidi enam kui poolte suuremate linnade proovides on koroonaviiruse sisaldus väga suur, ülejäänutes aga keskmine. 

Tartu proovi võtmisel oli teist nädalat järjest külma ilma tõttu tekkinud tehnilisi tõrkeid, mistõttu see tulemus ülevaates ei kajastu.

Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul halvenes nädalaga viiruse levikuga seotud olukord. Suure viirusesisaldusega proovide hulk kasvas tema sõnul ennekõike just vähese viirusesisaldusega proovide arvelt. Viimaseid on saadud vaid üksikutest väiksematest asulatest, selgitas Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Uuring on terviseametile abistav tööriist, andes varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Uuring aitab avastada varjatud koldeid ja jälgida muutusi puhangudünaamikas. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb Tartu ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles