Koroonaviirusega nakatunud kopsud saanud naine suri

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Michigani naine suri möödunud sügisel pärast topeltkopsusiirdamist. Elundid olid nakatunud koroonaviirusega, ehkki doonori test oli algul negatiivne ja haigusnähte ei olnud esinenud, ütlesid arstid teadusajakirjas American Journal of Transplantation äsja avaldatud juhtumianalüüsis.

See on esimene kinnitatud USA juhtum, kus Covid-19 põhjustav viirus SARS-CoV-2 levis doonorilt elundi saajale. «Me ei oleks neid kopse kasutanud, kui meil oleks olnud positiivne Covidi test,» ütles NBC uudistele Michigani siirdamiskeskuse nakkushaiguste talituse direktor ja uuringu kaasautor dr Daniel Kaul Kaiser. «Kõik uuringud, mida me tavaliselt teeme ja suudame teha, ka tegime.»

Doonorilt – autoõnnetuses raske ajukahjustuse tagajärjel surnud naiselt – kogutud kurgu- ja ninaproovid olid viiruse suhtes negatiivsed. Sellised proovid kogutakse regulaarselt nii elundidoonoritelt kui ka elundi saajatelt ja testitakse nakkuse suhtes. Doonor ei olnud hiljuti reisinud ja tal ei olnud esinenud palavikku, köha, peavalu ega kõhulahtisust, ütles doonori perekond arstidele. Pole teada, kas doonor puutus enne surma kokku mõne nakkuskahtlusega inimesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles