LIBE NIIDAB JALUST ⟩ EMO juht annab nõu, kuidas vältida kukkumistraumasid

PM Tervis
Copy
Libe tänav, libedus, kergliiklustee
Libe tänav, libedus, kergliiklustee Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla traumakeskusesse saabub praegu iga kolme-nelja minuti tagant uus patsient, kes vajab kukkumise tagajärjel meedikute abi. PERHi erakorralise meditsiini keskuse juht soovitab vältida võimalusel libedaid teid ning püsida kodus.

«Soovitame kindlasti praegu vältida väljas kõndimist, eriti vanematel inimestel. Sagenenud on nii kukkumised, kui ka libeduse tõttu autoõnnetused. Regionaalhaigla traumapunktis ja ortopeediaosakonnas on väga palju haigeid, tekkinud on suur järjekord abivajajatest, iga kolme-nelja minuti tagant on täna tulnud traumapunkti uus patsient, kes vajab traumakeskuse abi,» ütles regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja dr Vassili Novak.

Enne kodust väljumist tuleks kaaluda, kas õueminek on põhjendatud ning veenduda, kas teed on puhtad. Kaasa tuleks võtta täis laetud akuga mobiiltelefon, et vajadusel abi kutsuda. 

Soovitatav on õue minnes valida jalanõud, millel on haakuv, korraliku mustriga tald, mis on kummist ja ei libise nii kergesti. Samuti on näiteks matkajalanõudel hea kõrge sääreosa, mis toetab hüppeliigest. Spordikauplustes on lai valik sobivaid jalanõusid. Kui jalanõud on juba olemas, siis saab tallale kinnitada jäänaaste, et paremini maapinnaga haakuda. Kaasa tasub võtta ka kepid, et paremini tasakaalu hoida. 

Tasakaalu säilitamiseks soovitame kõndida väikeste sammudega, jalad kergelt harkis ning aeglase tempoga. Kui on näha, et buss hakkab peatusest väljuma, siis ei ole mõtet tormata, sest tagajärjed võivad olla ootamatud. 

Kui abinõudest hoolimata inimene kukub, siis tuleb abi kutsuda. Püsti tõustes tasub olla ettevaatlik: esmalt viige end ühele küljele, tõmmake põlved kõveraks ja aidake end käte abil vaikselt üles. Rutates tõusmine võib uue kukkumisega lõppeda. Juhul kui kõik kohad on valusad ja pole võimalik ise püsti tõusta, siis peabki endale abi kutsuma mobiiltelefoni kasutades. Vajadusel tuleb kutsuda kiirabi, kes siis osutab vajalikku abi.

Rohkem soovitusi saate kuulata meie taskuhäälingu episoodist «Kuidas vältida talviseid traumasid?».

Kui olete viga saanud, siis:

  • kannatada saanud kohale tuleb võimalusel asetada külm kompress – sobivad jää, lumi, märg rätik jne. Siis turse väheneb ja valu on väiksem.
  • viinakompressi ei tohi kasutada.
  • spordisalvid, mis soojendavad, ei sobi.
  • viga saanud jalga-kätt tuleb hoida rahulikult, koormust tuleb maksimaalselt vähendada.
  • ei tohi jäseme lahastamist ise kodus teha, see on arstide töö.
  • väga suure valu korral või kui liikumine on raskendatud, tuleb kindlasti kutsuda kiirabi – 112.

Kuidas toimida venituste, põrutuste ja nihestuste korral, võib lugeda lähemalt siit: www.traumakeskus.ee/venitused-nihestused-porutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles