Perearst Karmen Joller: praegu on aeg eelmist kevadet korrata

Heidi Ruul
, Reporter
Copy
Perearst Karmen Joller.
Perearst Karmen Joller. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

«Ma arvan, et praegu on tõepoolest käes see aeg, kus me peaksime tegema eelmist kevadet. Kui keegi sattus linna minema, nägi ta, et linnas on tänavad tühjad. Peaksime olema perega ja mitte kokku puutuma inimestega, kellega ilmtingimata ei pea kokku puutuma,» ütles perearst Karmen Joller tänasel terviseameti pressikonverentsil.

Jolleri sõnul peab sõprade ja sugulaste külastamine jääma mingiks muuks ajaks või siis peaksid need virtuaalsel kujul toimuma. «Tegelikult on see võimalik! Loomulikult on see ebameeldiv ja tekitab meile kõigile stressi. Me tahaks minna ja oma sõpru ning lähedasi kallistada, aga ühel päeval see kõik tuleb tagasi,» ütles Joller. 

«Kõige kiiremini tuleb normaalne elu tagasi vaktsineerimisega. Me võime muidugi oodata kuni pandeemia lõppeb, teame, et Hispaania gripp kestis umbes neli aastat ja tol ajal vaktsiini ei olnud, ainsaks lahenduseks olid maskid ja distants,» sõnas perearst. «Tänapäeval on vaktsiin olemas. Meil Eestis on olemas päris mitu vaktsiini.»

«Meedikutel on südametunnistus ja meedikud teevad vaktsiini südametunnistuse järgi. Me oleme muidugi emotsionaalsed inimesed, aga me teeme tõesti parimaid otsuseid, nii palju kui me saame,» kinnitas Joller. «Kui me teid juba kutsume vaktsineerima, kui me anname teile selle võimaluse, siis palun haarake sellest kinni!»

Perearsti sõnul kaitsevad kõik hetkel Eestis turulolevad vaktsiinid praktiliselt sajaprotsendiliselt meid selle eest, mida kõige rohkem kardatakse. «Nad kaitsevad selle eest, et oleme pikalt ja raskelt haiged. Nad kaitsevad haiglasse sattumise ning surma eest. Nad kaitsevad meie lähedasi,» ütles doktor pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles