Uuring: nõelravi toime tuleb suuresti patsiendi usust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõelravi.
Nõelravi. Foto: Peeter Langovits
Saksa teadlaste tehtud uuringust selgus, et nõelravi toime tuleneb rohkem patsientide usust ravi tõhususse kui kindlate energiapunktide mõjutamisest.

Münheni tehnikaülikoolis tegutseva Klaus Linde juhtimisel vaatasid teadlased üle 33 uuringu andmed, milles oli osalenud kokku pea 7000 meest ja naist. Neid huvitas, kuivõrd efektiivne on nõelravi peavalude ja migreeni ravis, vahendas Reuters.

Tulemustest selgus, et pärast kaheksanädalast ravikuuri esines nendel patsientidel, kellele tehti nõelravi, vähem peavalusid kui neil, kes võtsid valuvaigisteid.

Migreenide puhul olid nõelad samuti tablettidest tõhusamad, kuid nii-öelda võltsravi töötas samuti. Väiksemate valude puhul olid tõelise nõelravi tulemused vaid veidi paremad, kui nõelte suvalise paigutamise korral.

Linde sõnul näitab uuring, et nõelravi tõhusus tuleneb rohkem platseeboefektist ehk patsientide usust ravi efektiivsusesse kui spetsiaalselt valitud kehapunktidest, kuhu nõelad torgatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles