Teadlased avastasid inimeste soolestikest üle 70 000 seni tundmata viiruse

PM Tervis
Copy
Bakteriofaagid bakteril
Bakteriofaagid bakteril Foto: Shutter

Teadlased on tuvastanud üle 70 000 seni tundmatu viiruse, mis elavad inimese soolestikus ja nakatavad seal elavaid baktereid — kuidas need meie keha mõjutavad, on mõistatus, vahendab Live Science.

Soolestiku mikrobioomil ehk mikroobide kooslusel, mis elutseb seedesüsteemis, on oluline roll toidu seedimisel ja immuunsüsteemi reguleerimisel.

Uues uuringus kasutas teadlaste rühm viiruste tuvastamiseks metagenoomikaks nimetatavat meetodit. See meetod hõlmab kogu mikroobide koosluse geneetilise materjali analüüsimist ja seejärel leitud üksikute järjestuste kaardistamist konkreetsete liikide järgi. Teadlased analüüsisid 28 riigist võetud enam kui 28 000 soolestiku mikrobioomi proovi.

Uuring näitas inimese soolestikus elavate enam kui 140 000 viiruseliigi täielikke genoome. Üks inimene kannab aga  vaid murdosa neist liikidest. Ehkki soolestikus elab mitut tüüpi viirusi, keskendusid uurijad viirustele, mis võivad nakatada baktereid, mida nimetatakse lühidalt «bakteriofaagideks» või «faagideks».

Teadlased piirasid oma uuringu ulatust bakteriofaagidega, sest «me alles selgitame nende rolli inimeste tervises», ütles juhtivautor dr Luis Camarillo-Guerrero. «Tõenäoliselt on ohutu öelda, et suur enamik neist ei ole meile kahjulikud ja on lihtsalt keha mikrobioota lahutamatu osa,» lisas ta.

Faagid võivad mängida soolestiku mikrobioomis keskset rolli – näiteks luues bakterperemeestele soodsaid omadusi ja mõjutades nende bakterite arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles