Hirmuäratavast saest sõjaaegsete hambatangideni - need on meditsiiniajaloo kõige brutaalsemad instrumendid

PM Tervis
Copy
Trepanatsiooni komplekt.
Trepanatsiooni komplekt. Foto: Wikimedia Commons

Tehnoloogia areneb tohutul kiirusel, seda eriti meditsiinivallas. Nii on lihtne unustada, et erinevad meditsiinilised protseduurid pole alati nii mugavad, kiired ja valutud olnud, kui need seda tänapäeval on. Toomegi teieni valiku meditsiiniajaloos eksisteerinud kõige veidramatest ja hirmuäratavamatest instrumentidest, mida meie esivanemate terviseprobleemide ravil ka kindlasti kasutati.

Metallist kaanid

19. sajandi alguses kasutati elusate kaanide asemel teradega metallist silindrit, mis täitis sama funktsiooni. Instrument, mida tänapäeval nimetatakse ka skarifikaatoriks, kasutas tol ajal selleks kümmet vedruga tera. Seadet soojendati vaakumi loomiseks ja toru imes vaakumiga vajaliku vere välja.

Vanaaegne amputatsioonisaag

Meditsiinis on töötanud ka arste, kes uskusid, et kui näiteks infektsiooni ravida ei oska, siis tuleb probleemist teisiti lahti saada. Just infektsioonid on sageli olnud amputatsioonide peamiseks põhjuseks. Kuid arstid olid eriti uhked instrumendi üle, mida selle protseduuri käigus kasutati - amputeerimise saage kaunistasid dekoratiivsed mustrid, sooned ja muud põnevad kujunduselemendid, mis olid irooniliselt ka soodsaks mikroobide paljunemise kohaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles