Tanel Kiik: vaktsineerides saame liikuda järk-järgult tagasi meile seni harjumuspärase elukorralduse juurde

PM Tervis
Copy
Vaatamata madalale riskile on vaktsineerimine uuringu autorite sõnul endiselt oluline.
Vaatamata madalale riskile on vaktsineerimine uuringu autorite sõnul endiselt oluline. Foto: Sander Ilvest

Covid-19 vaktsineerimise tempo kasvab, sel nädalal on tehtud ligi 24 000 vaktsineerimist. Tänahommikuse seisuga on Eestis kokku tehtud 112 503 Covid-19 vaktsineerimist. Vaktsineerimise tempo on tõusnud kuus nädalat järjest.

Vähemalt ühe doosiga on praeguseks vaktsineeritud 78 576 ja mõlemad vaktsiinidoosid on saanud 33 927 inimest. Sel nädalal on hommikuse seisuga tehtud 23 751 vaktsineerimist, mida on ligi 20 protsendi võrra rohkem kui eelmisel nädalal.

Eelolevatel nädalatel jätkub paralleelselt perearstide juures riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimine ning erinevate tervishoiuasutuste juures eesliinitöötajate – haridusasutuste töötajate, politsei- ja päästeteenistujate ning kohalike omavalitsuste sotsiaalhoolekande valdkonna töötajate vaktsineerimine.

«Covid-19 haigus on ettearvamatu ja selle kulg inimeseti erinev. Kõik Covid-19 vaktsiinid kaitsevad raske Covid-19 haiguse eest ning aitavad seeläbi ära hoida haiglaravi vajadust ja surmajuhtumeid. Vaktsineerides saame kaitsta ennast ja teisi, hoida ära tervishoiusüsteemi ülekoormust ning liikuda järk-järgult tagasi meile seni harjumuspärase elukorralduse juurde,» ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. «Vaktsineerimise sujuvamaks kulgemiseks palume vaktsineerimisele kutsutud või registreerunud inimestel minna alati kohale kokkulepitud ajaks või anda esimesel võimalusel teada, kui mingil põhjusel minna ei saa. Vaktsineerimisele minemata jätmine tähendab, et kellegi teise võimalus vaktsiini saada lükkub edasi.»

Riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel kasutakse üle 70-aastaste inimeste vaktsineerimiseks Pfizer/BioNTech ja Moderna vaktsiine ning alla 70-aastaste inimeste vaktsineerimiseks AstraZeneca Covid-19 vaktsiini. 

Kuna üle 70-aastastele sobivate Pfizer/BioNTech ja Moderna vaktsiinide kogused on väga piiratud, siis on võimaldatud vaktsiini perearstidele järk-järgult maakondade kaupa. Tuleva nädala jooksul saavad vaktsineerimisega alustada ka Hiiumaa, Saaremaa, Läänemaa, Lääne-Virumaa, Põlvamaa ja Valgamaa perearstid. Selliselt maakondade kaupa liikudes on võimalik saavutada võimalikult laia riskirühma inimeste vaktsineerimisega hõlmatust kõige kiiremini. 

Vaktsineerimisi on teinud kokku 424 tervishoiuasutust. 43 protsenti kõigist Covid-19 vaktsineerimistest on tehtud haiglate poolt, 38 protsenti on tehtud peremeditsiiniasutustes (kokku 338 perearstikeskust) ja õendusabiteenuse pakkujad on teinud 11 protsenti kõigist vaktsineerimistest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles