HARULDANE JUHTUM ⟩ Emaüsas Covid-19 saanud imiku viirus muteerus

PM Tervis
Copy
Vastsündinu. Pilt on illustreeriv
Vastsündinu. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Covid-19 kahtlusega rase naine toimetati ootamatu tugeva kõhuvalu tõttu kiirabiga Rootsis Malmös asuvasse Skåne ülikooli haiglasse. Arstid märkasid, et sündimata imikul oli ebanormaalselt madal pulss, mis võib olla märk sellest, et laps ei saa piisavalt hapnikku.

Arstid tegid kohe erakorralise keisrilõike. Beebi vereanalüüsid kinnitasid, et hapnikusisaldus oli kriitiliselt madal ning kurguproovid näitasid, et nii ema kui ka laps põdesid Covid-19st, vahendab The Conversation.

Kasutades emalt ja vastsündinult saadud kurguproove, järjestati viiruse genoom, et kinnitada võimalust, et imik oli juba emakas nakatunud Covid-19ga.

Uurimisrühm leidis, et viiruse genoom oli emal ja lapsel identne. Kuna laps oli emast isoleeritud vahetult pärast keisrilõiget ega olnud enne testide tegemist kokku puutunud ka teiste pereliikmetega, kinnitasid leiud, et beebi oli nakatunud enne sündi.

Viis päeva hiljem näitas uus viiruse geneetiline järjestus, et lapse viirusepopulatsioon oli muutunud ja sisaldas viiruse muteerunud versiooni koos ema algse viirusetüvega.

Teadaolevalt on see esimene juhtum, mille käigus tuvastatakse emalt lootele kanduva koroonaviiruse geneetiline muutus.

Kuigi viiruste muteerumine on tavaline, juhtus see mutatsioon (nimega A107G) vaid viis päeva pärast lapse sündi.

Geneetilisi muutusi võis stimuleerida see, kui laps puutus kokku väljaspool emakat paikneva väliskeskkonnaga. Siiski oli teadlaste sõnul üllatav, kui kiiresti see üks mutatsioon tekkis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles