MIKS SEDA EI KASUTATA? ⟩ Soomlastel valmis koroonavaktsiin juba eelmise aasta mais (1)

Heidi Ruul
, Reporter
Copy
Covid-19 vaktsiin.
Covid-19 vaktsiin. Foto: Sander Ilvest

Soome teadlastel valmis koroonavaktsiin juba eelmise aasta maikuus. Seda kinnitavad nii professor Irja Lutsar kui ka ravimiameti spetsialist Pille Säälik. Ometigi pole seda vaktsiini kasutusele võetud...

Vaktsiini loomiseks kokku pandud uurimisrühma kuulusid Soome teaduse tuntuimad nimed. Nende hulgas professor Kalle Saksela, professor Seppo Ylä-Herttuala A.I. Virtaneni instituudist ja endine Euroopa geeni- ja rakuteraapia seltsi president ning akadeemik Kari Alitalo. Kõik nad usuvad, et nende väljatöötatud ninasprei on Covid-19 vaktsiinina ohutu ja väga tõhus.

«See on valmis toode, mille koostis edasiste katsete käigus ei muutuks,» sõnas Saksela. «Me võiksime kasvõi homme kogu Soome elanikkonna ära vaktsineerida!»

«WHO andmebaasi prekliiniliste uuringute lehel on tõesti olemas sissekanne nina kaudu manustatava adenoviiruspõhise vaktsiini kohta, mida teevad Helsingi ja Ida-Soome ülikool,» ütleb ravimiameti bioloogiliste preparaatide osakonna spetsialist Pille Säälik. «Kliiniliste uuringute andmebaasidest edasisi samme ja värskemaid andmeid ei paista,» lisab ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles