Kallas: kui leiab kinnitust Briti tüve laialdane levik, peab riigi lukku panema

PM Tervis
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kui leiab kinnitust koroonaviiruse Briti tüve laialdasem levik Eestis, tähendab see, et riigi peab lähemaks ajaks lukku panema, kirjutas peaminister Kaja Kallas sotsiaalmeedias.

«Saatma distantsõppele kõik lapsed ja noored, keda on võimalik ja kinni panema kõik kohad, kus on inimestevahelised kokkupuuted. Nii kaubanduse kui ka toitlustusasutused, välitingimustes meelelahutuse ja avalikud üritused. Seda nii kontaktide piiramiseks, kui ka töötajate kaitseks, kes koju jääda ei saa,» teatas ta.
Kallase sõnul on temani jõudnud info, et Eestis levib Covid-19 viiruse niinimetatud Briti tüvi ulatuslikumalt, kui siiani arvatud. «Briti tüvi on agressiivsem ja nakatavam tüvi kui teised, mis seletab ilmselt Eesti nakatumise kiiret kasvu,» lisas Kallas. 
«Covid-19 olukord Põhja-Eesti haiglates on erakordselt kriitiline. Igapäevaselt tuleb juurde Covid-19 haigeid, kel on raskusi hingamisega, kõrge palavik, vajadus arstide, õdede ja hooldajate tähelepanuks ja toeks. Voodikohtade arvu Covid-19 haigete jaoks küll tõstetakse, kuid kuskil tuleb piir vastu,» nentis ta. «Tegeleme ühelt poolt sellega, et leida haiglatesse täiendavat tööjõudu. Aga teiselt poolt peab ja saab meist igaüks andma oma panuse, et uusi nakatunuid juurde ei tuleks. Palun vähendame järsult ja tugevalt omavahelisi kontakte, et nakkusahelaid katki lõigata! Muidu teeb viirus katki meie tervishoiu, teeb aina rohkem kahju meie lähedastele ja nõrgematele ühiskonnas.
Kallas lisas, et täpsemalt peab vajalikuks kehtestada järgnevad piirangud:
  • Õppeasutused, sh alglassid lähevad distantsõppele välja arvatud erivajadusega lapsed ja nendega tegelevad õppeasutused ning põhjendatud erandid, mis tagavad laste koolides viibimise piiratud ja turvalises mahus.
  • Juhend lasteaedadele ja lastehoidudele töö korraldamiseks ja tungiv soovitus vanematele mitte lapsi lasteaeda viia ilma vältimatu vajaduseta.
  • Kogu kaubandus, v.a apteegid, toidupoed, loomapoed, prillipoed ja muu esmavajalik tuleb sulgeda, lahti jääb vaid kauba väljastamine välitingimustes ning drive-in müük.
  • Toitlustus sulgeda, lahti jääb vaid toidu kaasamüük.
  • Sportimine ja huviharidus võimalik üksnes üksi, ilma treeneri või partnerita.
  • Välitingimustes soovitame tungivalt rakendada inimestel nakkusohu vähendamiseks taaskord 2+2 reeglit.

COVID-19 olukord Põhja-Eesti haiglates on erakordselt kriitiline. Igapäevaselt tuleb juurde COVID-19 haigeid, kel on...

Posted by Kaja Kallas on Esmaspäev, 8. märts 2021
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles