Uuringus selgus vanuse järel teine Covid-19sse suremise riskitegur

PM Tervis
Copy
Intellektipuudega inimestel on mitu täiendavat riskifaktorit haigestumiseks ja haiguse raskeks kuluks.
Intellektipuudega inimestel on mitu täiendavat riskifaktorit haigestumiseks ja haiguse raskeks kuluks. Foto: Shutterstock

Intellektipuude tõttu on inimestel sotsiaalsetel ja meditsiinilistel põhjustel suurem oht surra Covid-19sse. Uues uuringus vaadeldi, kuidas Covid-19 levik on mõjutanud rühma, mis moodustab 1-3 protsenti USA elanikkonnast, vahendab Medical Xpress.

New England Journal of Medicine (NEJM)teadusajakirjas avaldatud uuringust selgus, et intellektipuue oli vanuse järel teine Covid-19sse suremise riskifaktor.

«Risk surra Covid-19 tõttu, on intellektipuudega inimestel suurem kui südamepuudulikkuse, neeruhaiguse või kopsuhaigusega inimestel,» ütles uuringu juhtivautor Jonathan Gleason.

Teadurid uurisid 2019. aasta jaanuarist kuni 2020. aasta novembrini 547 tervishoiuorganisatsioonilt saadud 64 miljonit patsiendikirjet, et mõista Covid-19 pandeemia mõju intellektipuudega patsientidele. Nad tegid kindlaks muutujad nagu Covid-19, intellektipuue või muud terviseseisundid, aga ka demograafilised tegurid nagu vanus.

Tulemused näitasid, et intellektipuudega inimesed nakatusid koroonaviirusega 2,5 korda rohkem, haiglasse sattumise risk oli neil umbes 2,7 korda suurem ja nakkuse tõttu surra 5,9 korda kõrgem tõenäosus kui muul elanikkonnal.

«Meie suutmatus neid sügavalt haavatavaid inimesi kaitsta on südantlõhestav,» tõdes kaasautor dr Wendy Ross.

Autorid kirjutasid, et intellektipuudega patsientidel võib olla vähem võimalusi järgida nakkusohtu vähendavaid strateegiaid, näiteks maski kandmine ja sotsiaalne distantseerumine. Lisaks näitasid teadlased, et neil patsientidel esines tõenäoliselt täiendavaid haigusseisundeid, mis põhjustavad Covid-19 haiguse raskemat kulgu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles