Uuring paljastas üllatava teguri, mis suurendab koroonaviirusega nakatumise riski

PM Tervis
Copy
Ülemiste hingamisteede viirusnakkused. Nina nuuskamine.
Ülemiste hingamisteede viirusnakkused. Nina nuuskamine. Foto: Elmo Riig

Kui õietolmu tase on õhus kõrgem, võib täheldada SARS-CoV-2 nakatumise suurenemist, selgus Müncheni tehnikaülikooli juhitud uuringus. Kõrge riskiga rühmade liikmed saavad end kaitsta, jälgides õietolmuprognoose ja kandes tolmufiltriga maske.

2020. aasta kevadel langes koroonaviiruse puhang kokku põhjapoolkeral õietolmu leviku perioodiga. Tähelepanekud ajendasid rahvusvahelist teadlaste meeskonda läbi viima ulatusliku uurimuse: nad soovisid teada, kas õhus leviva õietolmu kontsentratsiooni ja SARS-CoV-2 nakatumise määra vahel on tõestatav seos, vahendab Medical Xpress.

Järeldus: õietolm mõjutab nakatumise määra

Uurimuse juhtivautori Athanasios Damialis'i eestvedamisel koguti andmeid õhu õietolmu kontsentratsiooni, ilmastikutingimuste ja SARS-CoV-2 infektsioonide kohta, võttes arvesse nakkuse määra varieerumist päevast päeva ja positiivsete testide koguarvu. Arvutustes võeti arvesse ka andmeid asustustiheduse ja piirangute mõju kohta. 154 teadlast analüüsisid viie mandri 31 riigi 130 jaama õietolmuandmeid.

Töörühm näitas, et õhu kaudu leviv õietolm võib keskmiselt moodustada 44 protsenti nakkuse määra kõikumisest, mõnel juhul mängivad rolli ka niiskus ja õhutemperatuur. Ilma piiranguteta oli nakatumissagedus keskmiselt neli protsenti kõrgem, kui õietolmu hulk suurenes kuupmeetris 100 tera võrra. Mõnes Saksamaa linnas registreeriti uuringu käigus päevas kuni 500 õietolmu tera kuupmeetris – sellega kaasnes nakatumise üldine kasv üle 20 protsendi. Piirkondades, kus kehtisid piirangud, oli infektsioonide arv aga poole madalam.

Õhus sisalduv õietolm nõrgestab immuunvastust

Kõrge õietolmu kontsentratsioon toob kaasa nõrgema immuunvastuse viirustele, mis võivad põhjustada köha ja nohu. Kui viirus siseneb kehasse, saadavad nakatunud rakud tavaliselt sõnumi-valke — see kehtib ka SARS-CoV-2 kohta. Need valgud, mida nimetatakse viirusevastasteks interferoonideks, annavad lähedal asuvatele rakkudele märku, et nad suurendaksid viirusevastast kaitset, et hoida sissetungijaid eemal. Lisaks aktiveeritakse viirustega võitlemiseks sobiv põletikureaktsioon.

Kui aga õhu on õietolmu kontsentratsioon kõrge ja õietolmu terad hingatakse sisse koos viirusosakestega, tekib vähem viirusevastaseid interferoone. Mõjutatud on ka kasulik põletikuline reaktsioon ise. Seetõttu võib see õietolmu kõrge kontsentratsiooniga päevadel põhjustada hingamisteede haiguste arvu kasvu. See kehtib teadlaste sõnul ka Covid-19 kohta. See, kas inimesed on erinevate õietolmu tüüpide suhtes allergilised, ei oma tähtsust.

«Te ei saa vältida kokkupuudet õhus leviva õietolmuga,» ütleb uuringu üks autor Stefanie Gilles. «Seetõttu tuleks kõrge riskigrupiga inimesi teavitada, et õhu õietolmu kõrge kontsentratsioon põhjustab suurenenud vastuvõtlikkust hingamisteede viirusnakkustele.»

«SARS-CoV-2 leviku uurimisel tuleb arvesse võtta selliseid keskkonnategureid nagu õietolm. Suurem teadlikkus nendest mõjudest on oluline samm Covid-19 mõju ennetamisel ja leevendamisel,» lisab Athanasios Damialis.

Mida saavad haavatav inimesed enda kaitsmiseks teha? Keskkonnameditsiini professor Claudia Traidl-Hoffmann soovitab kõrge riskiga inimestel jälgida järgnevate kuude õietolmuprognoose.: «Osakesi filtreeriva maski kandmine võib õietolmu kõrge kontsentratsiooni korral nii viiruse kui ka õietolmu hingamisteedest eemal hoida.»

Uuring ilmus PNAS teadusajakirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles