Lastehaigla arst: lapsed põevad kergelt, aga tüsistused on rasked

PM Tervis
Copy
Kaks kuni kuus nädalat pärast koroona põdemist võib mõnel lapsel tekkida väga tõsine multisüsteemne põletikureaktsioon.
Kaks kuni kuus nädalat pärast koroona põdemist võib mõnel lapsel tekkida väga tõsine multisüsteemne põletikureaktsioon. Foto: Shutterstock

Mida väiksem laps, seda kergemalt ta koroonat põeb, ent eelkooliealistel on hakanud mitu nädalat pärast haiguse kergelt läbipõdemist ilmnema hoopis rasked tüsistused, mis vajavad pikaajalist haiglaravi, näitab Tallinna lastehaigla kogemus võitluses salakavala haigusega.

Lastehaigla pediaatriakliiniku juhataja dr Reet Raukas ütleb, et lapsed põevad haigust üldjuhul kergelt, keskmine haiglaravi kestus on 3,5 päeva ehk oluliselt lühem kui täiskasvanutel, vahendab ERR.

«Mais-juunis hakkasid prantslased kirjeldama, et lastel tekivad tõsised süsteemsed haigused koroona põdemise järel. Nüüd veebruaris näeme meie seda ka: kaks kuni kuus nädalat pärast koroona põdemist tekib lastel väga tõsine multisüsteemne põletikureaktsioon,» kirjeldab dr Raukas.

See seisund toob enamasti kaasa väga kõrge palaviku, vere põletikunäit läheb äärmiselt kõrgeks, tekib spetsiifiline lööve kätel-jalgadel, huuled ja silmad punetavad, labakäed ja -jalad võivad minna tursesse, sageli kaasneb ka kõhuvalu koos kõhulahtisuse ja oksendamisega, lisaks peavalu, nohu-köha. 

«Kahjustatud on südame-veresoonkond, tekivad südame koronaaride muutused ja lihaskonna häired, haiguse arenedes võivad kaasneda ka neerupuudulikkus, maksafunktsiooni häired, muutused verehüübimises,» loetles Raukas.

Multisüsteemne põletikureaktsioon koroonatüsistusena on raske kuluga haigus, mis vajab haiglaravi paar nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles