Covid-19 antikeharavi VIR-7831 vähendab oluliselt riskirühma haiglaravi vajadust ja suremust

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad.
Koroonaviirus ja antikehad. Foto: Shutterstock

GlaxoSmithKline ja Vir Biotechnology teatasid, et nende Covid-19 antikeharavi vähendas märkimisväärselt riskigrupi patsientide hospitaliseerimist ja suremust uuringus, mis edenes oodatust kiiremini.

Ettevõtted ütlesid Fortune andmeil neljapäeval, et nad taotlevad viivitamatult USA-s erakorralise kasutamise luba pärast seda, kui nad on sõltumatu seirekogu soovitusel lõpetanud varakult hilise faasi uuringu.

Ravi VIR-7831 vähendas hospitaliseeritud või surnud patsientide arvu võrreldes platseeboga 85 protsenti, teatasid ettevõtted.

Uuring keskendus varasele ravile Covid-19 haigete hulgas, keda ei olnud haiglasse viidud, kuid kellel oli selleks kõrge tõenäosus.

Monoklonaalsed antikehad võivad mängida võtmerolli selliste inimeste kaitsmisel, kelle immuunsüsteem reageerib vaktsiinidele halvemini või keda ei saa vaktsineerida SARS-CoV-2 vastu – näiteks vähipatsiente, kelle immuunsüsteemi on pärsitud.

VIR-7831 on inimeselt pärit SARS-CoV-2-vastane antikeha, mis on valitud selle potentsiaali põhjal neutraliseerida viirus katseklaasis: hävitada nakatunud rakud, blokeerida viiruse sisenemine tervetesse rakkudesse ja tagada kõrge vastupanuvõime ning saavutada kõrge kontsentratsioon kopsudes, mis on üks peamisi nakkuspaiku, vahendab Precision Vaccinations

Eli Lilly ja Regeneron Pharmaceuticals antikeharavimid said mõlemad novembris USA-st erakorralise kasutamise loa. Kolmanda tõhusust näitava antikeharavina võivad Glaxo ja Vir sel aastal olla piiratud müügipotentsiaaliga, väidab Bloomberg Intelligence'i analüütik Sam Fazeli.

Glaxo ja Vir esitasid neljapäeval ka andmed, mis näitavad, et antikeharavi on toimiv ka Ühendkuningriigist, Lõuna-Aafrikast ja Brasiiliast pärit koroonaviiruse tüvede puhul, vahendab Fortune. Ettevõtted uurivad ka antikeha manustamise erinevaid meetodeid ja kavatsevad teises kvartalis alustada uut katset, uurides, kas ravim võib takistada Covid-19 tekkimist veel nakatumata kõrge riskiga täiskasvanutel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles