Haiglaid survestab personalipuudus, Eestis on ka tavaolukorras puudu 4000 õde (2)

PM Tervis
Copy
Õed valmistumas mullu märtsis koroonalaine alguses Põhja-Eesti regionaalhaigla intensiivravi palatis patsienti vastu võtma.
Õed valmistumas mullu märtsis koroonalaine alguses Põhja-Eesti regionaalhaigla intensiivravi palatis patsienti vastu võtma. Foto: Madis Veltman

Riigikogu erikomisjoni istungil ütlesid haiglajuhid, et kõige suurem mure on personali puudus. Õdesid on võimalik juurde leida ainult erasektorist või raviasutustes tööd ümber korraldades, vahendab ERR.

Ida-Tallinna Keskhaigla juhi Ralf Allikvee sõnul võiks tulla kõne alla seaduse muutmine: kasvõi pandeemia tingimustes lubada haiglatel ajutiselt anda töötajatele täiendavaid tööülesandeid, mida ei ole töölepingutes. 

Haiglad otsivad abikäsi eeskätt tudengite seast. Erinevaid meditsiinitudengeid on Tallinna tervishoiu kõrgkooli, Tartu ülikooli ja Tartu tervishoiu kõrgkooli õppurite näol kokku üle viie tuhande.

Kui esmakursuslaste hulgast võib kokku ka saada mitusada hooldaja asendajat, ei saa neid panna õe rolli. 

Põhja-Eesti Regionaalhaigla õendusjuht Katre Zirel kurdab, et Eestis on ka tavaolukorras puudu 4000 õde.

«Regionaalhaiglas on üle saja õe ametikoha täitmata tavapärases situatsioonis. Kui me räägime praegusest situatsioonist, siis Covid-osakondades on personali hulk tavapärasega võrreldes topelt suurem.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles