Teadlased: uute tüvede piikvalgu muutus teeb viiruse nakkavamaks (1)

PM Tervis
Copy
Päike ei ole koroonaviiruse jaoks soodne.
Päike ei ole koroonaviiruse jaoks soodne. Foto: Shutterstock

Kiiresti levivad Ühendkuningriigi, Lõuna-Aafrika ja Brasiilia koroonaviiruse tüved tekitavad nii muret kui ka küsimusi – näiteks, kas Covid-19 vaktsiinid nende eest kaitsevad. Bostoni lastehaigla uurimuses analüüsiti, kuidas koroonaviiruse piikvalkude struktuur muutub D614G mutatsiooniga – mida kannavad kõik kolm varianti – ja tuvastati, miks need tüved on võimelised kiiremini levima.

Teadlased teatasid oma avastusest ajakirjas Science 16. märtsil.

Dr Bing Cheni juhitud meeskond uuris piike krüoelektronmikroskoopia abil, mis suudab eristada ka aatomeid. Nad leidsid, et D614G mutatsioon (piikvalgu geneetilises koodis ühe aminohappe «tähe» asendamine) muudab piigi algse SARS-CoV-2 viirusega võrreldes stabiilsemaks. Selle tulemusena on viirusel inimrakkude ACE2 retseptoritega seondumiseks rohkem funktsionaalseid piike, mis muudavad selle nakkuslikumaks.

Piikide kuju muutumise vältimine

Algse koroonaviiruses piikvalgud seondusid ACE2 retseptoriga ja muutsid seejärel tundmatuseni kuju, voltides end iseenda peale kokku. See võimaldas viirusel «sulatada» oma membraani raku membraaniga ja pääseda selle sisse. Kuid nagu Chen ja tema kolleegid 2020. aasta juulis teatasid, muutusid piigid mõnikord enneaegselt kuju ja lagunesid, enne kui viirus rakkudega seondus. Kuigi see aeglustas viirust, muutis kuju muutmine viiruse ohjeldamise immuunsüsteemil raskemaks.

«Kuna algne piikvalk dissotsieerus, ei olnud see piisav, et tekitada tugevat neutraliseerivat antikehavastust,» ütleb Chen Medical Xpressis.

Chen ja kolleegid avastasid, et D614G mutatsioon stabiliseerib piigi, blokeerides enneaegse kujumuutuse. Mutatsioon paneb piigid ka nõrgemini seonduma ACE retseptoriga, kuid asjaolu, et piigid ei lagune enneaegselt, muudab viiruse üldjuhul nakkavamaks.

«Oletame, et algsel viirusel on 100 piiki,» selgitab Chen. «Kuju ebastabiilsuse tõttu võivad olla funktsionaalsed neist vaid 50 protsenti. G614 variantides võib olla funktsionaalseid piike 90 protsenti, nii et kuigi need ei seondu nii hästi, on tõenäosus suurem, et teil tekib nakkus.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles