Mida teha kõris kõrvetava reflukshaiguse korral (1)

PM Tervis
Copy
Sapikivide sümptomid võivad olla seedehäirete moodi, anda isegi reflukshaiguse ehk söögitorus kõrvetava tunde ilminguid.
Sapikivide sümptomid võivad olla seedehäirete moodi, anda isegi reflukshaiguse ehk söögitorus kõrvetava tunde ilminguid. Foto: Shutterstock

Reflukshaigus võib põhjustada valulikku, põletavat tundmust kõris või rinnus, mida võivad aidata leevendada lihtsad elustiilimuutused ja vahendid.

Refluksi esinemissagedus on kõrge. Teisteks sümptomiteks võivad olla oksendamine, halb hingeõhk, hammaste lagunemine ja kibe või hapu maitse suus, kirjutab Medical News Today. Reflukshaigus tekib, kui söögitoru ja mao vahel olev klapp ei sulgu pärast söömist korralikult, mille tulemusel lekib maohape söögitorusse.

Järgmised tegevused võivad leevendada või ennetada refluksi.

Kaalu kaotamine

Teadusuuringud on tuvastanud seose refluksi ja ülekaalulisuse vahel. Teadlased arvavad, et seetõttu kõhuõõnsustes tõusnud rõhk võib põhjustada refluksi, kuna maohape tungib sel juhul kergemini söögitorusse.

Pea toidupäevikut

Paljud inimesed ütlevad, et nende refluksi muudavad hullemaks kindlad toidud. Sagedamini on nendeks kohv, šokolaad, alkohol, limonaadid, rasvarikkad, vürtsikad ja soolased toidud, puuviljad ja mahlad, küüslauk ja sibulad, tomatid. Hapud toidud sisaldavad suuremal hulgal erinevaid tervisele mõõdukas koguses ohutuid happeid ja vürtsikad toidud sisaldavad kapsaitsiine, mis ärritavad söögitoru. Rasvased toidud aeglustavad aga kogu seedeprotsessi.

Toidupäevik aitab tuvastada, millised toidud refluksi esile kutsuvad.

Söö regulaarselt ja väiksed portsjonid

Refluksiga inimestel puudub harjumus jagada päeva jooksul tarbitav toit paljude toidukordade vahel, vaid neil tuvastati kalduvus süüa üks suurem õhtune toidukord. Kui sööd korraga palju, on maol suurem koormus ja see võib esile kutsuda refluksi avaldumise.

Uurijad soovitavad süüa vähemalt kolm korda päevas, aga neli või viis korda oleks isegi parem.

Tõsta voodis peaalust kõrgemaks

Mõned inimesed kogevad, et öösel muutub refluks väljakannatamatuks ja seetõttu võib kannatada ka inimese uni. Uurijad arvavad, et pärast suure eine söömist pikali heitmine muudab refluksi raskekujulisemaks, sest sel juhul on maos sisalduval kerge lekkida sealt välja, söögitorusse. Sestap võib peaaluse tõstmisest 20 sentimeetri võrra olla palju kasu.

Loomulikult pöördu ka arsti poole.

Kuidas püsida terve? Vaata Postimehe terviseportaalist: tervis.postimees.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles