Kodudes varitsevad mürgistusohud on ennetatavad

PM Tervis
Copy
Torusiil ja muu kodukeemia peaks olema kättesaamatusse kohta paigutatud ühtlasi väikelaste eest.
Torusiil ja muu kodukeemia peaks olema kättesaamatusse kohta paigutatud ühtlasi väikelaste eest. Foto: Mihkel Maripuu

90 protsenti mürgistusi juhtub kodus ja praegusel ajal, kui kodus veedetakse suur osa ajast, on eriti oluline kodused mürgistusohud läbi mõelda. 

«Kõik mürgistused on ennetatavad, kui mõtleme oma tegevused ja kodused süsteemid läbi. Näiteks on viimasel aastal suureks murekohaks kujunenud 10 ml pudelite segamini ajamine, mistõttu on tekkinud mürgistused. Lahendus on lihtne – hoia D-vitamiin või muu pudelikeses olev ravim ja eeterlik õli võimalikult erinevates kohtades. Nii on tõenäoline, et isegi väsimuse või kiirustamise korral satub kätte õige pudel,» soovitab mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Mürgistuse ennetamise üheks võtmeks on ka head harjumused. «Ravimeid võttes kontrolli kolm korda — kas pakendis on õige ravim, kas võtan õige koguse ja kas ravim sai õigesse kohta tagasi,» soovitab Oder meetodit, mida järgivad ka tervishoiutöötajad. 

Kui minnakse metsa, tasub olla samuti tähelepanelik. Viimane aasta on toonud juurde palju seenehuvilisi, kuid koos sellega on suurenenud ka seenemürgistuste arv. Võrreldes 2019. aastaga helistati 2020. aastal mürgistusinfoliinile 16662 seenemürgistustega seoses 2,5 korda enam. Seenemürgistuste vältimiseks tasub metsa jätta need seened, milles pole täiesti kindel.

Kui mürgistusõnnetus ikkagi juhtub või tekib selle kahtlus, tuleb kohe helistada mürgistusinfoliinile 16662, et saada edasised tegevusjuhised. Telefoniliinile helistamine on anonüümne ja kohaliku kõne hinnaga.

«Mürgitusliinile võib helistada mistahes mürgitusjuhtumi või selle kahtluse korral, olgu selle allikaks kodukeemia, taimekasvatusvahendid, väetised, putuka- ja näriliste tõrjevahendid, kosmeetika, loodustooted, ravimid, narkootilised ained, seened, taimed, marjad, mürgiste loomade hammustused, mürkgaasid, alkoholid või reisidel tekkinud mürgistused,» julgustas Oder.

Mürgitusohtudega saab end kurssi viia lehel www.16662.ee.

Terviseameti Mürgistusteabekeskus on liitunud «Aga mina» eeskujuliikumisega, mille tegevused toetavad tervislikuma ja turvalisema tuleviku kujundamist. Mürgistusennetusnädal toimub igal aastal märtsi kolmandal nädalal. 

Kuidas püsida terve? Vaata Postimehe terviseportaalist: tervis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles