Immunoloog selgitas, mida annab vaktsineerimine Covid-19 läbi põdenutele

PM Tervis
Copy
Pildil TÜ molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson ja TÜ rakulise immunoloogia juhtivteadur Kai Kisand (seljaga).
Pildil TÜ molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson ja TÜ rakulise immunoloogia juhtivteadur Kai Kisand (seljaga). Foto: Kristjan Teedema

Immunoloog Pärt Petersoni hinnangul võiksid ka koroonaviirust põdenud inimesed end vähemalt ühe doosiga vaktsineerida, et tagada pikaajaline antikehade olemasolu.

«Võib-olla mitte esimeses järjekorras, sest nad pole kõige ohtlikumas sisus, aga hiljem, siis kui on vaktsiine rohkem, tasub end üle vaktsineerida,» sõnas ta ERRi «Ringvaates» ja lisas, et koroonaviiruse läbipõdemise järel tekkinud antikehade tase organismis sõltub haiguse kulu raskusest.

«Võib olla nii, et antikehade tasemed lähevad väga kõrgeks, aga kui haigus väga raske ei olnud, siis nad jäävad sageli madalaks ja võib-olla sellest ei piisa hilisemaks kaitseks. Selles mõttes üle vaktsineerimine oleks igati kasulik,» rääkis immunoloog.

Ta ütles, et pärast kaht vaktsiinidoosi on antikehade tase organismis keskmiselt 20 000 ühikut milliliitri kohta ja see võib pakkuda kaitset aastateks. 50 ühikut milliliitri kohta on Petersoni sõnul alumine piir, mis võiks uuesti nakatumise eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles