Psühholoogide lihtsad nipid, kuidas kogeda rohkem õnnetunnet

PM Tervis
Copy
Liikumine muudab ka õnnelikumaks.
Liikumine muudab ka õnnelikumaks. Foto: Shutterstock

Inimesed kogevad õnne üsna erinevalt. «On inimesi, kel läheb elus hästi, kuid kes pole õnnelikud, ja vastupidi. Inimestel, kes elavad õnnelikumalt kui teised, on oskus kontrollida paremini oma negatiivseid emotsioone,» ütles Peaasi.ee tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa. «Üks oluline harjutus selle juures on tähelepanu pööramine just rõõmustavatele tunnetele.»

20. märts on ÜRO peaassamblee poolt määratud rahvusvaheliseks õnnepäevaks (International Day of Happiness), päeva muudab õnnelikumaks kindlasti ka algav kevad.

Kõige meeldejäävamad õnnetunde kogemused seostuvad paljude jaoks lapse sünniga, reisimisega, arusaamaga, et elus on inimesi, kes meist hoolivad, vastastikuse meeldimisega ja tähtsündmustega, igatsetud inimese nägemisega, kodulooma võtmisega, iseseisvuse ja vabaduse kogemisega. Paljudes õnnelikes mälestustes on olulisel kohal ka keskkond ja loodus – aja veetmine lähedastega metsas, mere ääres või mujal looduslikus keskkonnas.

10 õnnehetkede suurendamise viisi:

  • Aita kedagi. Hoolitse kellegi või millegi eest.
  • Pühenda aega lähedastele ja sõpradele. Võta aega jutuajamiseks.
  • Ole füüsiliselt aktiivne, tee trenni, jaluta, tee harjutusi, mis sulle meeldivad.
  • Vähenda teleri vaatamist ja niisama arvuti kasutamist.
  • Maga ja puhka rohkem.
  • Veeda rohkem aega õues, looduses.
  • Tee puhkuseplaane, unista.
  • Mediteeri.
  • Pane õhtul kirja kolm asja, mis läks päeval hästi.
  • Ole teiste suhtes positiivne, tee komplimente või kiida nende saavutusi. Naerata.
Peaasi.ee poolt on õnnehetkede suurendamiseks koostatud Õnne bingo.
Peaasi.ee poolt on õnnehetkede suurendamiseks koostatud Õnne bingo. Foto: Peaasi.ee

Peaasi.ee vaimse tervise vitamiinikuur kestab 4. aprillini — igal nädalal võetakse fookusesse üks vaimse tervise vitamiini komponentidest: head suhted, tasakaalustatud toitumine, puhkus ja hea uni, positiivsete emotsioonide kogemine ja liikumine.

Peaasi.ee veebis saab testida vaimse tervise vitamiinide taset, ühtlasi jagatakse soovitusi, kuidas vaimse tervise tasakaalu parandada. Kolm korda nädalas – esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel kell 11 —  toimuvad Peaasi.ee FB-s vitamiiniminutid, kus 10-15 min jooksul jagavad spetsialistid praktilisi nippe, kuidas vaimse tervise vitamiine manustada.

MTÜ Peaasjad tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega ühiskonnas. Peaasjad on pälvinud oma tegevusega 2020 Aasta tervisesõbra tiitli ning Presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus sai MTÜ Peaasjad kodanikuühiskonna aasta tegija 2020 - aasta vabaühenduse tiitli.

Kuidas püsida terve? Vaata Postimehe terviseportaalist: tervis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles