Covid-19 vaktsiini kõrvaltoime võib raskendada mammograafiat

PM Tervis
Copy
Sõeluuringul kasutatakse rinnanäärme radioloogilist uuringut ehk mammograafiat, mis on tervisele ohutu.
Sõeluuringul kasutatakse rinnanäärme radioloogilist uuringut ehk mammograafiat, mis on tervisele ohutu. Foto: Shuterstock

Aktiivse immuunvastuse üheks tunnuseks võivad olla suurenenud lümfisõlmed. Kuna koroonaviiruse vaktsiinid aktiveerivad immuunsüsteemi, on mõnedel inimestel süstile järgnenud päevadel lümfisõlmed tursunud.

Need on kahjutud kõrvaltoimed, kuid radioloogilisel skaneerimisel, sealhulgas mammogrammi ehk rinna röntgenpildi tegemise ajal, võivad need olla eksitavad, kirjutab Washington Post

Miks lümfisõlm tursub?

Pärast vaktsineerimist võib paistes lümfisõlm tekkida näiteks kaenla alla. Need näärmed on immuunsuse peastaabid, kus filtreeritakse patogeene ja säilitatakse nendega võitlevaid rakke. Kurguvalu või nohu puhul on tõenäoline, et haige tunneb oma kaelal tursunud lümfisõlmi. Ka vaktsiinijärgne suurenenud lümfisõlm võib olla käega katsutav.

See kõrvaltoime näib olevat tavalisem pärast Moderna ja Pfizeri vaktsiini. Moderna uuringutes teatas umbes üks kuuest vaktsiini saanust pärast teist annust kaenla all olevate lümfisõlmede tursest või hellusest, sageli poolel, kuhu saadi süst.

Kõik tursed peaksid kaduma mõne päeva jooksul.

Segadus uuringutel

Kuna kaenlaalust piirkonda jäädvustavad ka mammogrammid, võivad paistes sõlmed piltidel välja näha murettekitavate valgete laikudena. Radioloogidel pole võimalik turse päritolu eristada – suurendades võimalust, et neid võib ekslikult pidada metastaseerunud vähiks, mis juhtus viies juhtumiraportis, mis avaldati möödunud kuul ajakirjas Radiology.

«Kõigil erinevatel põhjustel paistes lümfisõlmed näevad välja ühesugused,» ütles radioloog Dana Smetherman, Ameerika radioloogia kolledži rinnauuringute komisjoni esimees. «Sa pead selle panema sellesse konteksti. Uurima, kas saite hiljuti vaktsiini?»

Smetherman ütles, et on ülioluline radioloogile öelda, kui olete hiljuti vaktsineeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles