Teadlased: Covid-19 saab tuvastada nahaproovist

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse proovi võtmise vahend
Koroonaviiruse proovi võtmise vahend Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Surrey ülikooli teadlased avastasid, et Covid-19 tuvastamiseks võib olla piisav nahaproov.

Kõige laialdasemalt tuvastatakse Covid-19 polümeraasi ahelreaktsiooni (PCR) testiga, mis hõlmab proovi võtmist ninaneelust.

Lancet kliinilise meditsiini ajakirjas avaldatud uuringus koguti rasuproove 67 haiglaravil olevalt haigelt — 30 patsiendilt, kelle Covid-19 tulemus oli positiivne, ja 37-lt, kelle test oli negatiivne. Proovid koguti, pühkides õrnalt naha rasurikkaid piirkondi nagu nägu, kael või selg.

Teadlased analüüsisid proove, kasutades vedelikkromatograafia massispektromeetriat ja statistilise modelleerimise tehnikat, et eristada Covid-19 positiivseid ja negatiivseid proove.

Surrey meeskond avastas, et positiivse Covid-19 testiga patsientidel oli madalam lipiidide (looduslike ühendite rühm, milles sisalduvad rasvhappejäägid) tase – või düslipideemia – võrreldes negatiivse testi saanutega.

«Covid-19 kahjustab paljusid ainevahetuse spektreid. Uuringus näitame, et naha lipiidoomi võib lisada sellesse loendisse, mis võib mõjutada naha barjäärifunktsiooni, samuti olla haiguse tuvastatav sümptom,» selgitas uuringu kaasautor Matt Spick Medical Xpressis.

«Kahjuks on tulevaste pandeemiate spekter teadusringkondade päevakorras. Meie uuring näitab, et võime tulevikus kasutada mitteinvasiivseid vahendeid selliste haiguste testimiseks nagu Covid-19 – areng, mida kindlasti tervitan,» sõnas uuringu kaasautor dr Melanie Bailey.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles