VIDEO ⟩ Haiglaruumide pindu ja õhku puhastab robot

PM Tervis
Copy
Puhastusrobot tööhoos
Puhastusrobot tööhoos Foto: Kuvatõmmis videost

Ida-Tallinna keskhaigla ruumide õhku ja pindu puhastab möödunud aasta lõpust ultraviolettkiirgust kiirgav robotlamp Steripro.

«See on võimas masin, mis puhastab õhku ja pindu ultraviolett kiirgusega, puhastab seentest, bakteritest ja viirustest,» ütles ITK infektsioonikontrolli osakonna juhataja dr Aleksei Nelovkov. «Masin töötab kiiresti ja annab kindlustunnet, et ruum on puhas ja ohutu. See on täiendav meetod ruumide lõplikuks puhastamiseks, koroonaviirus ruumis ellu ei jää.»

Infektsioonikontrolli arsti dr Aino Rõõmu sõnul on ultraviolettlambid olnud aastakümneid olnud meditsiinis kasutusel, kuid varasemalt olid lambid väga väikese võimsusega ja puhastasid õhku ja pindu vaid kuni üks meeter lambi asukohast. «Efektiivsus oli väike,» tõdes dr Rõõm. «Aga haigustega nagu multiresistentne tuberkuloos, Ebola, pandeemilised gripid, tekkis vajadus, et ruumide dekontaminatsioon oleks lühike ja efektiivne. Uued lambid on väga efektiivsed.»

Steripro arvestab välja sõltuvalt ruumi suurusest puhastamiseks kuluva aja. Kuna ultraviolettkiirgus on inimesele ohtlik, siis peatab masin töö, kui keegi ruumis liigub. «Dekontaminatsioon on sisuliselt 100 protsenti, seepärast on ta väga efektiivne nii Covidi, tuberkuloosi kui ka multiresistentsete haigustekitajate suhtes. Meil on palju ruume, mille puhul on lõppdekontaminatsioon oluline, kui seal on viibinud septiline haige,» räägib dr Rõõm, lisades, et pindade ja õhu puhastamine on vajalik ka viiruspandeemia välistel aegadel. «Multiresistentsed tüvede, näiteks tuberkuloosi puhul, on dekontaminatsiooni jaoks see vajalik, nii bakterite, seente kui viiruste puhul. Lambi eelis on ka see, et see ei jäta kemikaale pindadele ja ruum ei vaja õhutamist.»

Kasutatakse külmplasma õhupuhasteid, mis on näiteks registratuurides. «Õhk käib läbi külmplasmatoru ja õhus olevad viiruse ja bakteriosad hävitatakse. See on pandeemia ajal, kui inimesed vahetuvad kiiresti ja viiruskontsentratsioon võib olla kõrge, väga oluline. Dekontaminatsioon on infektsioonikontrolli A ja O,» ütleb dr Rõõm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles