Raseduskriisi nõustamine aitab sünnituseelse hirmuga toime tulla

PM Tervis
Copy
Rasedus
Rasedus Foto: Elmo Riig / Sakala

Lisaks hirmuga toimetulekule aitab raseduskriisi nõustaja lapse kaotamise puhul toime tulla leinaga, konsulteerib viljatusravi ja planeerimata raseduse korral, ning tegeleb ka meeste nõustamisega, et aidata neil kaaslast raseduse ja sünnituse käigus toimuvate muutuste puhul mõista ja toetada. 

Confido meditsiinikeskuse raseduskriisi nõustaja Kristi Kuura tõdeb, et nii nagu praegu on ühiskonnas üldiselt ärevust rohkem, on seda ka rasedate ja sünnitajate seas. «Kui eelmisel kevadel olid naised selles mõttes eriti raskes seisus, et nende partneritel keelati sünnitusele kaasaminek täiesti ootamatult, siis täna on olukord parem – mehed saavad sünnitusel kaasas olla, kuid ei saa hiljem pikalt haiglasse jääda. Sellega aga saavad naised juba varakult arvestada ja mõelda ette, mida nad vajavad, et sünnitusest taastumine võimalikult kergelt läheks. Üldiselt teab iga naine ise enda vajadusi kõige paremini, minu kui nõustaja roll on see nendega läbi arutada,» ütleb Kuura.  

Tema sõnul on sünnituse ettevalmistuse juures palju abi perekooli loengutest, erinevatest veebikursustest ja ämmaemandaga küsimuste läbirääkimisest – informeeritus ja ettevalmistus aitab ärevust maandada ja selgitada välja naise ja pere ootused. 

​Enamasti jõuavad raseduskriisi nõustamisele naised perearsti või ämmaemanda suunamisega, kuid tasulisele vastuvõtule võib pöörduda ka ise. 

Kuura ütleb, et iga kohtumine on omamoodi südamlik ja meeldejääv. «Kõige emotsionaalsemad on aga need lood, kus pere on kaotanud lapse kas raseduse lõpufaasis või sünnib laps surnult. Nende peredega käime koos läbi kogu leinaprotsessi ja tervenemise teekonna. Kui see pere siis uue lapse tulekuks valmis on ja neile sünnib terve laps, siis see rõõm ja tänutunne, mis neid valdab, on väga eriline.» 

 

Eestis on täna umbes 12 raseduskriisi nõustajat ja uus lend on varsti lõpetamas. Raseduskriisi nõustaja lisaväljaõppe, mis kestab kaks ja pool aastat, saavad omandada näiteks psühholoogi, vaimse tervise õe, ämmaemanda või hingehoidja väljaõppega isikud. Lisaks põhjalikule nõustamisalasele ettevalmistusele saavad raseduskriisi nõustajad süvendatud teadmisi kriisi- ja leinanõustamisest ning psühhotraumatoloogiast, suur rõhk väljaõppes on ka reproduktiiv- ja seksuaaltervise alaste teadmiste omandamisel.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles