LTK naistekliiniku juhataja: raseda või imetava ema vaktsineerimine kaitseb ka beebit (1)

PM Tervis
Copy
18.03.2019. Tallinn.
naistearst Piret Veerus otsesaates Otse Postimehest. Saatejuht Vilja Kiisler.

Broadcast from Postimees, Piret Veerus. Interviewed by Vilja Kiisler.
FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
18.03.2019. Tallinn. naistearst Piret Veerus otsesaates Otse Postimehest. Saatejuht Vilja Kiisler. Broadcast from Postimees, Piret Veerus. Interviewed by Vilja Kiisler. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Mujal maailmas on esinenud juhtumeid, kus lapseootel või imetava ema vaktsineerimine annab antikehasid edasi ka lapsele. Eestis konkreetset juhtumit veel esinenud pole, sest ükski raseduse ajal Covid-19 vastu vaksineeritud naine pole veel sünnitusmajja jõudnud.

«Eesti kontekstis on sellest teemast veel vara rääkida, kuid mujal maailmas (nt Ameerika Ühendriikides), kus elanikkonna vaktsineerimine algas varem, on rasedate ja vastsündinute kohta praeguseks kogutud juba arvestatav hulk andmeid. Kuigi jätkuvalt uuritakse, kuivõrd kaitseb raseduse ajal vaktsineerimine vastsündinut platsenta kaudu, siis on juba kindlalt teada see, et raseda või imetava ema vaktsineerimine kaitseb igal juhul beebit rinnaga toitmise ajal rinnapiimast saadavate antikehade kaudu.» kommenteerib olukorda Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku juhataja dr Piret Veerus. 

«Küll aga tuleb aina juurde lapseootel naisi, kes otsustavad Covid-19 vaktsineerimise kasuks – rasedate ja imetavate naiste vaktsineerimist soovitab ka Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), Haiguste Tõrje ja Ennetamise Keskus (CDC) ja Rahvusvaheline Sünnitusabi ja Naistearstide Föderatsioon (FIGO),» sõnab dr Veerus. Eestis soovitab vaktsineerimist Eesti Naistearstide Selts, vaktsineerida võiks rasedust planeerivad, viljastusravi tegevad ning rinnaga toitvad naised.

Samuti pole veel Lääne-Tallinna Keskhaigla teada, kas on juhtumeid, kus raseduse ajal Covid-19 põdenud emal oleks sündinud antikehade olemasoluga laps. Selleks on vaja põhjalikumaid uuringuid. «Küll on aga kirjanduses kirjeldatud üksikjuhte üsasisese nakatumise kohta. Samuti suurenevad raseduse ajal COVID-19 põdemise tõttu mitmed riskid: 2% juhtudest raseduse katkemine või loote hukk; suurenevad ema ja vastsündinu intensiivravi vajaduse risk ning enneaegse sünnituse ja keisrilõike risk.» sõnab dr Veerus.

Eestis veel raseduse ja vaktsiinide vahelise seose kohta uuringuid ei tehta, kuid andmeid kogub vaktsiini tootja, kes kaasab rasedad naised anonüümsesse uuringusse, mille käigus kogutakse informatsiooni naiste endi, raseduse ja sündivate laste kohta. Seeläbi saadakse juurde infot vaktsiini mõjust ja antikehade tekkimisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles