Kaja Kallas: peab valmistuma inimeste abistamiseks kriisiväsimusega toimetulekul (1)

PM Tervis
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Tahame, et vaimse tervise ja psühholoogilise abi teenused oleksid paremini kättesaadavad,» kirjutas peaminister Kaja Kallas sotsiaalmeedias. Ta lisas, et lisaeelarvest tahetakse suunata vaimse tervise teenustele 2,85 miljonit eurot ja kohalikele omavalitsustele tugiteenuste pakkumiseks 15 miljonit eurot. 

Kallas ütles, et tuge vajab kriisist tulenevalt tavapärasest veelgi rohkem inimesi ning peab valmistuma ka inimeste abistamiseks kriisiväsimusega toimetulekul.
«Selleks andis valitsus heakskiidu ning sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo eestvedamisel asutatakse vaimse tervise staap, mida nõustab ekspertide-teadlaste mõttekoda,» edastas Kallas.

Peaminister nentis, et tervishoiukriis on mõjutanud ühel või teisel moel ilmselt pea iga eestimaalase elu. Distantsilt õppimine ja töötamine, isolatsioonis viibimine, ebakindlus töö ja sissetuleku säilimise pärast või vastupidiselt eriti pingeline ja intensiivne töö – need on Kallase sõnul mõned näited, kuidas tavapärane elujärg võib muutunud olla. «Kõik see võib mõjutada meie inimeste vaimset tervist. Ja vaimne tervis omakorda mõjutab oluliselt inimese heaolu – meie seas on inimesi, kes on sisimas katki, isegi kui pealtnäha tundub võib-olla korras. Eriti kurb, kui see juhtub laste või noortega.»

Kallas märkis, et vaimne tervis on teema, millest enne koroonaviiruse tulekut räägiti pigem vähe ning sellest on kahju, sest õigeaegse abita võivad ka vaimse tervise muredel olla tõsised tagajärjed.

«Kui Sul on mure, palun ära jää sellega üksi. Ja palun toetagem üksteist sel keerulisel ajal. Tuge ja nõuandeid, ka ennetuseks leiab näiteks www.peaasi.ee. Püsige terved!» soovis peaminister.

Tervishoiukriis on mõjutanud ühel või teisel moel ilmselt pea iga eestimaalase elu. Distantsilt õppimine ja töötamine,...

Posted by Kaja Kallas on Kolmapäev, 24. märts 2021
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles