Teadlased: difteeria võib hakata uuesti levima kogu maailmas

PM Tervis
Copy
Difteeriabakter
Difteeriabakter Foto: Shutterstock

Cambridge’i ülikooli teadlased viitavad suurenenud difteeriaohule. Uuringus ilmnes, et praegu on üle maailma ringluses rohkelt mikroobi muteerunud variante, kirjutab Eesti Arst.

Nature Communications ajakirjas ilmunud teadustöö autorite Robert C Will ja Ankur Mureja hinnang põhineb difteeriatekitaja Corynebacterium diphtheriae genoomi uuringutel. 

Kuus muteerunud difteeriabakterit põhjustavad difteeriatoksiini mutatsioone, mistõttu võib oletada, et praegu kasutusel olev difteeriavaktsiin, mis on olemuselt difteeriatoksiini kohandatud mutatsioon, ei ole enam piisavalt kaitsev muteerunud mikroobitüvedega nakatumise korral.

Peale selle leidsid uurijad, et paljud muteerunud tüved on resistentsed antibiootikumidele. Seega on ringluses difteeriatekitajate muteerunud variante, mis on teataval määral kohanenud difteeriavaktsiini ja antibiootikumidega. Nende tekitatud haiguse sümptomid erinevad seni tuntud difteeria sümptomaatikast, haigus on raskemini diagnoositav.

Tänu massilisele vaktsineerimisele on haigestumus difteeriasse kogu maailmas vähenenud, kuid viimastel aastatel on see jällegi hakanud suurenema – aastal 2019 registreeriti maailmas 22 896 uut difteeria haigusjuhtu. 

Autorite hinnangul võib levikut soodustada asümptomaatiline bakterikandvus ja edasised uuringud peaksid keskenduma difteeria leviku sellisele võimalusele. Samaaegselt on oluline jätkata difteeria vaktsineerimisprogrammidega täies mahus ja jälgida võimalikke mutatsioone, et õigeaegselt kohandada vaktsiini vastavalt tekitaja muutustele.

Millised on klassikalised difteeriasümptomid?

Klassikaline hingamisteede difteeria algab katulise mandlipõletikuga, mis võib levida ülejäänud hingamisteedesse. Katud on hallikad, valkjad või verejooksu tõttu tumedad ja kinnitunud aluskoele ning levivad üle kurgumandli serva. Kui katt levib kõrri, trahheasse ja bronhidesse, võib tekkida hingamisteede sulgus. Palavik ei ole tavaliselt kõrge. 

Peamised sümptomid on:

  • tursunud lümfisõlmed
  • kurguvalu
  • neuropaatia (närvikahjustus)
  • häälekaotus
  • köha
  • hingamispuudulikkus
  • neelamisraskused

Allikas: Terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles