Sandra Vabarna nipid, kuidas parandada unekvaliteeti ja nutiharjumusi

PM Tervis
Copy
Foto: Erakogu/Renee Altrov

Sandra Vabarna on laiemale üldsusele tuntud bändist Trad.Attack!, kuid lisaks muusiku ametile on Vabarna veel ema ning sertifitseeritud arengutreener. Oma kodulehel jagab naine nippe, kuidas ebatervislikke harjumusi seljatada.

Ebaregulaarne unerütm, ekraani vaatamine enne magamaminekut, hilisõhtune söömine – need on peaaegu kõigile inimestele tuttavad probleemid. Vabarna kirjutab harjumuste muutmise protsessist väga personaalselt ning tegemist on soovitustega, mida naine ka ise kasutab. Une kvaliteedi parandamiseks soovitab Sandra Vabarna järgmisi nippe:

  • Maga pimedas ja jahedas toas. Täielikus pimeduses magamine on vajalik selleks, et keha hakkaks tootma melatoniini. Lisaks võiksid jätta ööseks akna veidike lahti või enne magamaminemist tuba tuulutada. Pimeduse ja jaheduse kombinatsiooni kasutades puhkad järgmiseks hommikuks hästi välja.​
  • Ärka ja mine magama iga päev samal ajal. Keha jaoks on kindel rütm parimaks unekvaliteedi parandajaks. Siinkohal peaksid arvestama reegliga, et täiskasvanud inimene vajab öösel 7–8 tundi und.

Sotsiaalmeedia, nutitelefonide ja arvutite regulaarne kasutamine on muutunud täiesti tavapäraseks osaks meie päevast. Sandra Vabarna on toonud välja lihtsa küsimuse. «Meil kõigil on nädalas 168 tundi. Kui magame iga öö 8 tundi ja töötame 40 tundi nädalas, siis jääb 72 tundi aega teha muid asju. Mis sina selle ajaga teed?» Siinkohal jagab Vabarna soovitusi, kuidas piirata nutiseadmete kasutamist:

  • Võta esimene tund peale ärkamist ainult iseendale ja lähedastele. Lase kehal ja vaimul ärgata, ära lase sotsiaalmeedial juhtida oma päeva algust, emotsioone ja energiat.
  • Nutivaba tund enne uinumist. Sinine valgus, mida edastavad erinevad ekraanid, on meie unerütmile ohtlikumad kui kofeiin. Magamaminekuks valmista ennast ette ning jäta nutitelefon sellest kõrvale. Selle asemel võiksid näiteks raamatut lugeda, mediteerida või teed juua. 
  • Nutivaba päev on Vabarnate pere harjumuseks juba aasta aega. Võta üks päev nädalas ja pühenda see täielikult endale või lähedastele mõneks aktiivseks tegevuseks. 

Oma kodulehel jagab naine veel mitut nippi, kuidas harjumusi muuta. Seda toitumise, planeerimise, liikumise ja veel mitmel muul teemal. Lisaks sellele võib blogist saada häid retsepte, raamatu- ja muusikasoovitusi ning näiteks saada teada, kuidas vabanes Sandra Vabarna suhkrusõltuvusest.

Sandra Vabarna kodulehega on võimalik tutvuda SIIN.

Artikkel ilmus esimest korda 25. märts 2021. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles