Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

AVASTUS Koroonaviirus nakatab suuõõne rakke (2)

Copy
Suuõõned rakud pakuvad koroonaviirusele paljunemisvõimalust.
Suuõõned rakud pakuvad koroonaviirusele paljunemisvõimalust. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahvusvaheline teadlaste meeskond leidis tõendeid, et SARS-CoV-2 nakatab suuõõne rakke, mille abil viirus võib paljuneda.

On hästi teada, et hingamisteed ja kopsud on SARS-CoV-2 infektsiooni peamised pesitsuspaigad, kuid on vihjeid, et viirus võib nakatada rakke ka teistes kehaosades nagu seedesüsteem, veresooned, neerud ja nagu uus uuring näitab, ka suus.

Viiruse potentsiaal nakatada mitut kehapiirkonda võib aidata selgitada Covid-19 patsientide laiaulatuslikke sümptomeid, sealhulgas maitsemeele kadumist, suukuivust, ville limaskestal. Leiud viitavad võimalusele, et suu mängib rolli SARS-CoV-2 edasikandmisel kopsudesse või seedesüsteemi — nakatunud suuõõnerakkudest viirusega koormatud sülje kaudu.

Covid-19 põdeva inimese sülg võib sisaldada suurel hulgal SARS-CoV-2 viirust ja uuringud näitavad, et sülje testimine on Covid-19 tuvastamiseks peaaegu sama usaldusväärne kui proov ninaneelust. Seni ei ole aga teatud, kust pärineb süljes olev SARS-CoV-2. Covid-19ga inimestel, kellel on hingamisteede sümptomid, võib süljes sisalduv viirus olla osaliselt eritunud ninaneelust või kopsudest köhitud rögaga. Kuid Warneri sõnul ei pruugi see selgitada, kuidas viirus satub asümptomaatiliste inimeste sülge.

«Kahtlustasime, et vähemalt osa süljes olevast viirusest võib pärineda suu enda nakatunud kudedest,» ütles ajakirjas Nature Medicine avaldatud uuringut juhtinud Blake M. Warner.

Teadlased avastasid, et süljenäärmete teatud rakkudes ja suuõõnt vooderdavates kudedes leidub ACE2 retseptoreid, mille kaudu siseneb koroonaviirus rakkudesse.

Kui meeskond oli leidnud tõendeid suu koeinfektsiooni kohta, tahtsid nad saada vastuse, kas koed võivad olla süljes leiduva viiruse allikaks.

Nii surnud patsiendi kui parasjagu Covid-19 põdevate inimeste süljenäärmetest leiti viiruse RNA spetsiifiline järjestus, mis näitas, et rakud teevad seal aktiivselt viirusest uusi koopiaid.

Selleks, et teha kindlaks, kas süljes sisalduv viirus on nakkusohtlik, viisid teadlased kaheksa asümptomaatilise Covid-19ga nakatunu süljeproovid kokkupuutesse laboris kasvatatud rakkudega. Kahe vabatahtliku sülg viis tervete rakkude nakatumiseni, suurendades võimalust, et isegi sümptomiteta inimesed võivad nakkavat koroonaviirust sülje kaudu teistele levitada.

Märksõnad

Tagasi üles