Austraalias töötati välja mudel lapse rasvumise ennetamiseks

PM Tervis
Copy
Peaaegu iga neljas Austraalia laps elab ebatervisliku kehakaaluga.
Peaaegu iga neljas Austraalia laps elab ebatervisliku kehakaaluga. Foto: Shutterstock

Maailma terviseorganisatsiooni andmetel oli 2019. aastal ülekaalus või rasvunud 38 miljonit alla 5-aastast last. Austraalias Queenslandi ülikoolis töötati välja mudel, mis võimaldab rasvumise ohust varakult märku anda. 

Austraalia Queenslandi ülikooli teadlased on välja töötanud meetodi, mille abil saavad teadlased täpselt ennustada, kas last ohustab 8-9-aastaselt rasvumine, vahendab Medical Xpress. Mudel kannab nime i-PATHWAY ja see suudab arvutada laste rasvumise riski 74,6% täpsusega. Hindamisel kasutab i-PATHWAY rasvumise ennustamiseks riskitegureid, mis on enamasti kogutud rutiinsete arstivisiitide ajal 12 kuu jooksul.

Queenlandi ülikooli terviseteenuste uurimiskeskuse teadur dr Oliver Canfell ütles, et kasutatavad riskitegurid on lapse kehakaalu muutus esimesel eluaastal, ema raseduseelne pikkus ja kaal ning isa pikkus ja kaal, samuti esimese eluaasta unerütm, enneaegse sünnituse esinemine, ema suitsetamine raseduse ajal ja samuti beebi sugu.

Dr Canfelli sõnul on rasvumise ennetamine kõige tõhusam esimesel tuhandel elupäeval. «Peaaegu iga neljas Austraalia laps elab ebatervisliku kehakaaluga,» ütles ta. Suure riskiga imikute vanemad ja arstid saavad üheskoos leida lahendusi rasvumise vältimiseks. «See on ülimalt tähtis, et pikaajalist rasvumist ennetada,» lisas dr Canfell.

I-PATHWAY uuringus kasutati Lääne-Austraalias sündinud 2000 lapse andmeid sünnist kuni üheksanda eluaastani. Siiani pole veel i-PATHWAY mudelit praktikas kasutatud, seda peab enne veel testima erinevates lasterühmades, kuid mudel annab lootust arstidele ja peredele paremaks ettevalmistuseks laste kasvatamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles