Hilisõhtused snäkid võivad tuua hommikul kolm terviseprobleemi (1)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Põhja-Carolina osariigi ülikoolis tehtud uuringus leiti, et ebatervislik toitumine hilisõhtul võib muuta inimesed järgmisel päeval tööl vähem abivalmiks ja endassetõmbunuks, kirjutab Medical Xpress.

Teadlastel oli kaks küsimust: kas ebatervislik söömiskäitumine mõjutab inimese järgmise päeva töökäitumist? Kui jah, siis miks?

Uuringu jaoks pidid 97 täiskohaga töötajat vastama küsimustele kolm korda päevas 10 järjestikuse tööpäeva jooksul. Iga päev enne tööle asumist vastasid uuringus osalejad füüsilise ja emotsionaalse heaoluga seotud küsimustele. Iga tööpäeva lõpus vastati küsimustele, mida nad tööl tegid. Õhtul enne magamaminekut vastasid osalejad, milline oli nende õhtune söömis- ja joomiskäitumine.

«Teame varasemast, et tervislik toitumine mõjutab meie töökäitumist ja sooritusvõimet,» ütleb Seonghee Cho, uuringu autor ja Põhja-Carolina osariigi ülikooli psühholoogia dotsent. «On suhteliselt hästi tõestatud, et uni ja füüsiline koormus mõjutavad meie tööd, kuid keegi polnud vaadelnud ebatervisliku toitumise lühiajalisi mõjusid,» lisas Cho.

Teadlased leidsid, et ebatervisliku toitumiskäitumistega inimestel esines järgmisel hommikul suurema tõenäosusega füüsilisi probleeme, nagu pea- ja kõhuvalu ning kõhulahtisus.

Lisaks tundsid ebatervislikumalt toitujad, et neid vaevab süütunne eelmise õhtu toidu- või joogivalikute pärast. Ebatervislikuks toitumiseks määratleti juhtumid, kui osaleja oli söönud rämpstoitu, tarvitanud karastusjooke või alkoholi ja söönud suupisteid. 

Lisaks leidsid teadlased, et emotsionaalselt stabiilsed inimesed ehk inimesed, kes suudavad stressiga paremini toime tulla, kannatasid ebatervisliku söömise tõttu vähem kahjulikke mõjusid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles