Selle magusa joogi joomine aitab meestel stressirohke sündmusega toime tulla (1)

PM Tervis
Copy
Foto: SCANPIX

On teada, et tervislik toitumine vähendab riski haigestuda südameprobleemidesse, kuid kuidas mõjub kakao joomine? Kakao mõjust stressirikastes olukordades kirjutab Medical News Today

Pingelised sündmused nagu näiteks eksamil istumine, ettekande pidamine või töövestlusel osalemine suurendavad ajutiselt südame löögisagedust ja vererõhku ning laiendavad artereid. See on normaalne osa keha reaktsioonist, stressist taastumine võtab aega kuni 90 minutit. See võib aidata selgitada, miks üks stressiepisood suurendab ajutiselt ägeda kardiovaskulaarse sündmuse, näiteks südameataki riski.

Suurbritannia Birminghami ülikooli teadlased värbasid 30 tervet meest vanuses 18–45 aastat, kellega tehti laboris kaks korda vähemalt 7-päevase vahega katseid. Enne katsetele tulemist pidi hoiduma jõulisest treenigust ja alkoholist, lisaks pidid osalejad enne igat seanssi 12 tundi paastuma.

Ühel seansil jõid osalejad tavalist kakaod, mis sisaldab palju flavonoide (flavonoidid aitavad kehas kaitsta rakke ja väljutada kahjulikke aineid) ja teisel seansil jõid nad spetsiaalset kakaojooki, milles oli vähe flavanoole. Umbes 90 minutit hiljem tegid nad stressi tekitamiseks mõeldud matemaatilise võistlustesti.

30 ja 90 minutit pärast testimist hindasid teadlased osalejate endoteeli (endoteel katab arterite ja veenide seinu nii ajus, nahal, südames ja lihastes) funktsiooni ja vererõhku.

Tulemused näitasid, et 30 minutit pärast stressitesti oli kõigil osalejatel endoteeli funktsioon kahjustatud. See näitaja püsis kõrgel ka 90 minutit pärast stressitesti. Kõrge flavanooliga kakaod joonud osalejad nägid endoteeli funktsiooni siiski vähem kui need, kes tarbisid madala flavanooliga kakaod.

Uuringust saab järeldada, et flavanoole sisaldava kakao joomine enne stressirohket sündmust võib parandada vereringet sündmuse ajal ja aidata hiljem alla 45-aastastel meestel endoteeli funktsiooni taastada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles