Arst avaldab sagedase põhjuse väsimuse ja peavalu taga

PM Tervis
Copy
Pidev ekraani taga olemine võib lõppeda silmade ülepinge ja peavaluga.
Pidev ekraani taga olemine võib lõppeda silmade ülepinge ja peavaluga. Foto: Shutterstock

Ida-Tallinna keskhaigla oftalmoloof-juhtivarst dr Kadi Palumaa räägib silmalihaste ülepinge põhjustest ja annab nõu, kuidas probleeme leevendada. 

Kui lähitöö — lugemine, arvuti või nutiseadmega töötamine — on kestev ja puhkepausideta, võib tekkida silmalihaste ülepinge ehk akommodatsioonispasm. «Pinges lihas ei suuda lõdvestuda, et peale intensiivset lähitööd selgelt kaugele näha. Sellise ülepinge tunnuseks võib olla udune nägemine kaugele, väsimus, peavalu,» selgitab Palumaa.

Parim viis ennetada silmalihaste ülepinget ja vähendada lühinägevuse tekke riski või süvenemist on teha lähitöö ajal pause. «Iga 20 minuti lähitöö järel peaks silmi lõõgastama, vaadates vähemalt kuue meetri kaugusele, näiteks aknast välja, vähemalt 20 sekundit,» õpetab arst.

Teiseks põhjustab liigne arvutitöö silmade kuivust.

Inimene pilgutab ekraani vaadates umbes 60 protsenti vähem kui tavaliselt. Pilgutamine on vajalik silmapinna niisutamiseks. Kuivus põhjustab Palumaa sõnul silmade ärritust: hõõrumis- ja kipitustunnet, valulikkust ning soodustab ka silmapõletike teket. Ebapiisav õhuniiskus toas, mis sageli kaasub talveperioodil keskküttega, süvendab silma kuivust.

«Täiskasvanu peaks endale meelde tuletama teadlikku pilgutamist ekraaniga töötades, noorematel on ehk raskem selle peale mõelda, et silmi peab sagedamini pilgutama,» märgib arst.

Abi on puhkepausidest. Võiks meeles pidada, et silmad väsivad liiga pikka aega ekraani ees olles ning vahepeal tuleks silmi puhata. Kaugele vaadates on ka pilgutamise sagedus normaalne ja silmapind niiske.

«Ruumi õhuniiskust reguleerivad õhuniisutid on väga kasulikud kuivades ruumides, kus silmade ebamugavustunnet võib esineda ka puhkeajal,» lisab doktor.

«Kui silmades püsib hõõrumistunne ja ebamugavus, võib proovida niisutavaid silmatilkasid. Sellised niinimetatud kunstpisarad on apteegis käsimüügis ning ei ole ohtlikud silmadele. Tihtilugu vajavad silmad niisutust palju kordi päevas. Kui silmad on põletikus – punetavad ja rähmavad – on aga vaja ravitilkasid, mida saab retseptiga väljastada perearst või silmaarst,» ütleb Palumaa.

Artikkel ilmus esimest korda 9. aprill 2021. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles