Kuidas teha vahet lihase- ja liigesevalul? (1)

PM Tervis
Copy
Covid-19 sage tunnus on lihasevalu.
Covid-19 sage tunnus on lihasevalu. Foto: Shutterstock

Mõnikord võib olla raske aru saada, kust valu täpselt tuleb ja mis piirkond valutab. Kas see on liigesevalu, lihasevalu või hoopis midagi muud?

Valu tõenäolise põhjuse teadmine aitab probleemi kiiremini ületada, vahendab Medline Plus.

Mis võib põhjustada liigesevalu?

Liigesevalu on sageli põhjustatud konkreetse liigese vigastusest ja mõjutab selle ümbruses olevaid luid, sidemeid ja kõhre. Artriit on veel üks levinud liigesevalu põhjus, sealhulgas nii reumatoidartriit ehk krooniline liigesepõletik kui ka artroos ehk liigese kulumus. Erinevad meditsiinilised seisundid võivad põhjustada ka ühe või mitme liigese valulikkust, näiteks puukborrelioos, fibromüalgia, podagra, luuvähk, avaskulaarne nekroos ja reumaatiline palavik.

Mis võib põhjustada lihasevalu?

Erinevalt liigesevalust põhjustab lihasevalu kõige sagedamini konkreetse lihase ülekoormus või vigastus. See on tavaline sportlaste ja nende inimeste seas, kes hakkavad treenima pärast pikka treeningpausi. Kuid lihasevalu võib olla tingitud ka haigusest või infektsioonist kehas ja siis võivad sümptomid jäljendada ka liigesevalu. Inimesed võivad tunda valu lihastes gripi ja kroonilise väsimussündroomi tõttu. Meditsiinilised seisundid, mis võivad põhjustada lihasevalu, aga ka liigesevalu, hõlmavad puukborrelioosi ja fibromüalgiat.

Kuidas teha vahet liigesevalu ja lihasevalu vahel?

Kuigi liigese- ja lihasevalude põhjused on kirjud, on sageli võimalik neid siiski eristada. Lihasevaludega kaasnevad sageli lihasspasmid ja valu leeveneb treenimisel, sest aktiivsuse tõttu vabaneb piimhape ja eemaldatakse toksiinid. Liigesevalu korral tekib kahjustatud liigese ümbruses tavaliselt turse ja seda tüüpi valu ravimine võtab tavaliselt kauem aega.

Liigesevalu leevendamine

Liigesevalu leevendamiseks võib arst soovitada mittesteroidseid põletikuvastaseid süsteemseid ravimeid. Apteegi käsimüügis on saadaval paiksed põletikuvastased ja valuvaigistavad geelid ja kreemid. Muud potentsiaalsed meetodid liigesevalu leevendamiseks hõlmavad soolavanni, sooja ja külma vaheldumisi kasutamist ning vähese intensiivsusega treeninguid, et hoida liigeseid liikuva ja paindlikuna. Kuna liigesevalu kipub olema pikaajalisem seisund kui aktiivsusest põhjustatud lihasevalu, võib osutuda vajalikuks ka kaalust alla võtta ja oma toitumist kohandada, et lisada kasulikke oomega-3-rasvhappeid ja muid põletikuvastaseid toiduaineid.

Lihasevalu leevendamine

Lihasevalu saab samuti leevendada apteegi käsimüügis olevate mittesteroidsete põletikuvastaste ravimitega, sealhulgas geelide ja kreemidega. Lisaks saab leevendada valu massaažiga ja kahjustatud piirkonnale puhkuse andmisega. Samuti võib lihaseid õrnalt venitada. Vältima peaks suure mõjuga, raskusi hõlmavaid harjutusi kuni lihase paranemiseni. Lihasevalu, millega kaasneb kaela jäikus, keha liikumatus, palavik või oksendamine, võivad olla märgid millestki tõsisemast, mille korral tuleb pöörduda arsti poole.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles