Mentooliga sigaretid võivad tekitada suuremat sõltuvust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Värske uuringu järgi võib mentoolsigarettide suitsetamine tekitada suuremat sõltuvust ja raskendada nii pahest loobumist.



New Jersey teadlased leidsid, et mustanahaliste ja latiino päritolu suitsetajate seas, kes eelistasid mentooliga sigarette, oli vähem kuu aja jooksul suitsetamise maha jätnuid kui tavaliste suitsude eelistajatel, kirjutab

Reuters

.


Valgete suitsetajate seas sarnast vahet üldiselt ei märgatud, kuid töötute valgete seas ilmnes samuti, et mentoolsigarettide suitsetamine justkui raskendas suitsetamise mahajätmist.

Varasemad uuringud on näidanud, et mentooliga sigarettide suitsetajatel kipub olema kõrgem nikotiinisisaldus veres kui teistel suitsetajatel.

«Uuring viitab võimalusele, et inimesed, kes teevad mentooliga suitsu - eriti väiksema sissetulekuga inimesed - võivad sisse hingata ühe suitsu kohta rohkem nikotiini ja toksiine,» rääkis uuringu juhtivautor Kunal K. Gandhi New Jersey Robert Wood Johnsoni meditsiinikoolist.
See võib aga Gandhi sõnul tingida tugevama sõltuvuse.

Inimeste sissetulek võib Gandhi ja tema kolleegide sõnul aga mõjutada seda, kuidas inimesed suitsetavad. Madalama sissetulekuga suitsetajad võivad üritada igast sigaretist rohkem kätte saada, tõmmates seda kiiremini või hingates sügavamalt sisse.

Mentool teeb asja lihtsamaks, kuna selle jahutav toime ja meeldiv maitse aitab maskeerida nikotiini ja teiste tubakatoksiinide karmust.

Uuringu tulemused põhinevad 1688 nelja aasta jooksul suitsetamise mahajätmisel abi otsinud suitsetaja andmetel. Mentooliga suitsu tegi kolmandik valgetest, kaks kolmandikku latiino päritolu patsientidest ja 81 protsenti afroameeriklastest.

Gandhi meeskond leidis, et mustanahaliste seas oli mentooliga suitsu tegevate patsientide tõenäosus ühe kuu jooksul suitsetamist maha jätta kolm korda väiksem kui neil, kes tegid mentoolita suitsu. Latiinode kohta kehtis peaaegu sama. Mentoolsuitsude eelistajate tõenäosus suitsetamist maha jätta oli teistest väiksem ka kuue kuu möödudes.

Gandhi märkis, et mentoolsuitsude eelistajad võivad avastada, et on suitsetamisest tugevalt sõltuvuses isegi siis, kui teevad igapäevaselt suhteliselt vähe suitsu. Tugevast sõltuvusest annavad Gandhi sõnul märku öised ärkamised suitsuisu pärast ning vajadus teha suitsu juba poole tunni jooksul pärast hommikul tõusmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles