Kooliõed aitavad esimesteks riigieksamiteks teha üle 2000 koroonatesti

PM Tervis
Copy
Koroonaproovi võtmine kurguloputusvedelikust.
Koroonaproovi võtmine kurguloputusvedelikust. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Viirusnakkuse levimise vältimiseks viivad kooliõed koostöös koolide personaliga täna Tallinna koolides läbi enam kui 2000 abituriendi koroonatestimise, sest esmaspäeval toimub selle kevade esimene riigieksam.

Riigieksami sooritajate testimine on vabatahtlik ning toimub kõikjal üle Eesti. Tallinna koolides viivad testimise protseduuri kolm päeva enne eksami toimumist läbi kooliõed.

Sihtasutuse Tallinna koolitervishoid juhi Kädi Lepa sõnul tagab koolide medõdede kaasamine, et testid on tehtud ohutult ja korrektselt ning saadav tulemus on usaldusväärne. «Kooliõed on testimiseks ette valmistatud ning õpilased ei pea niigi äreval eksami eelsel ajal muule mõtlema, kui sellele, et ettenähtud ajal kooli testimisele tulla.»

Protseduur on kiire ja lihtne ja selle viib reeglina läbi õpilane ise. «Proovid võetakse kurguloputusvedelikust ning need saadetakse Synlabi laborisse, kus neid analüüsitakse. Õpilased saavad testi vastuse 24 tunni pärast,» kirjeldas Lepp teekonda proovi andmisest tulemuseni.

«Katsed on näidanud, et iga õpilane proovi andmisega päris iseseisvalt hakkama ei saa ja vajab selleks abi. Kooliõdega abiga kulgeb ka kogu protseduur kiiremini. Proovide võtmine on koolides korraldatud nii, et ruumi täituvus oleks 25 protsenti, siseruumides tuleb kanda maski ning järgida tuleb 2+2 reeglit. Distantsi hoidmise järgimiseks kasutatakse testimiseks suuremaid ruume, enamasti aulaid ja sööklaid ning kahes koolis on testimine korraldatud õues,» selgitas Lepp.

Abituriendid saavad tulemust näha digilugu.ee ja TESTI mobiilirakenduses ligikaudu 24 tunni pärast.

  • Negatiivse tulemuse puhul saab proovi andja lühisõnumi telefonile, millega pani kirja end testimisele registreerides.
  • Positiivse tulemuse puhul helistab eksaminandile Synlabi kõnerobot. Eksaminand peab jääma eneseisolatsiooni ning eksameid on võimalik teha lisaeksami ajal.
  • Piiripealne tulemus on väga harvaesinev, aga sel juhul võtab Synlab eksaminandiga ühendust.
Juhul kui tulemus ei ole saabunud 24 tunni jooksul, tuleks helistada Synlabi klienditoele 646 4882 (E-R 8-18, L-P 10-16) või kirjutada klienditugi@synlab.ee, märkideks lisaks probleemile kirja sisus kindlasti ära oma nime, isikukoodi ja telefoninumbri.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles