Apteekides saab taas vaktsineerida puukentsefaliidi vastu

PM Tervis
Copy
Puuk
Puuk Foto: Shutterstock

Samal ajal kui suur osa tervishoiuteenuste osutajatest tegeleb Covid-19 vaktsineerimisega, on kevade saabudes liikvele läinud salakaval ja ravimatu haigus - puukentsefaliit. 

Tänasest saavad soovijad end kahe kuu jooksul 25 apteegis üle Eesti puukentsefaliidi vastu vaktsineerida. 

Puukentsefaliidi vastu saab vaktsineerida 10 Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Pärnus, Rakveres, Narvas, Võrus, Kuressaares, Raplas ja Haapsalus. Vaktsiinisüsti maksumus jääb 36-39 euro vahele. Apteekides vaktsineerivad soovijaid vastava väljaõppe läbinud tervishoiutöötajad.

«Käes kevad ning puugid taas liikvel. Kuna kultuuri- ja meelelahutusasutused on hetkel suletud, siis on looduses liikumine ja maakodude külastamine peamiseks puhkuseks ja ajaveetmiseks. Apteekidel on hea meel, et saame osaleda puukentsefaliidi vastase vaktsineerimise korraldamisel ja seeläbi ennetada haigestumist sellesse haigusesse,» räägib Eesti Provisorapteekide Liidu juht Ly Rootslane.

Puukentsefaliidivastaseid süste tehakse esimesed kaks ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas 9-12 kuud hiljem. Pärast seda tuleb esimene kordussüst teha kolme aasta möödudes, järgmised sõltuvalt patsiendi vanusest kas kolme- või viieaastase intervalliga.

Apteekides vaktsineeritakse puukentsefaliidi vastu juba teist korda. 2019. aastal vaktsineeris ennast apteegis puukentsefaliidi vastu ligi 10 000 inimest. 2020. aastal jäi vaktsineerimine eriolukorra tõttu vahele.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni määratluse kohaselt asub Eesti piirkonnas, kus tuleks puukentsefaliidi vastu vaktsineerida kogu elanikkond.

Puukentsefaliit on kesknärvisüsteemi nakkushaigus, mida põhjustab puukentsefaliidi viirus. Puukentsefaliidi viiruste ülekandjateks inimestele on puugid, kes puugihammustuse teel kannavad ühtlasi üle ka viirusi.

Kolmandikul nakatunutest võib viirus edasi tungida ajju ja ajukelmetele ning põhjustada erineva meningiiti või meningoentsefaliiti. Jääknähte nagu tasakaalu- ja koordinatsioonihäired, jäsemete halvatused, peavalu, keskendumis- ja mäluhäired esineb 26-46%  haigust põdenud patsientidest. Puukentsefaliit võib 1,4% juhtudest lõppeda surmaga.

Puukentsefaliidi vastu puudub spetsiifiline ravi, haigust ravitakse sümptomaatiliselt. Haigust on võimalik ennetada vaktsineerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles