Selle toidulisandi võtmine pakub mitmekordset kaitset stressi vastu

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Ohio osariigi ülikooli teadlased leidsid, et oomega-3-toidulisandi päevane annus võib aidata aeglustada vananemist, pärssida põletikku ja tugevdada kaitset stressirohkete sündmuste ajal ning pärast seda, vahendab Medical Xpress.

Ohio osariigi ülikoolis läbiviidud uuringus selgus, et igapäevased toidulisandid, mis sisaldasid 2,5 grammi oomega-3 polüküllastumata rasvhappeid aitasid kõige paremini organismil stressi kahjulikele mõjudele vastu seista. 

Võrreldes platseebogrupiga, tootsid oomega-3-toidulisandeid kasutanud osalejad laboris stressi tekitades vähem stressihormooni ehk kortisooli ja madalamat põletikuvastast valku.

Toidulisandid aitasid kaasa sellele, mida teadlased nimetavad stressitaluvuseks: kahju vähendamine stressi ajal ja pärast ägedat stressi püsiv põletikuvastane aktiivsus. Võimalikke vananemisvastaseid toimeid peeti eriti silmatorkavaks, kuna need ilmnesid nii tervetel kui ka ülekaalulistel ja keskealistel inimestel. 

Uuringu juhtiva autori ja kliinilise psühholoogi Annelise Madisoni sõnul viitavad tulemused sellele, et oomega-3-toidulisandi manustamine on lihtne lahendus, mida iga inimene saab teha, et stressiga paremini hakkama saada. 

138 uuringus osalejat, vanuses 40–85 eluaastat, võtsid iga päev kas 2,5 grammi (see oomega-3 annus on palju suurem, kui see, mida tarbib enamik ameeriklasi iga päev), 1,25 grammi oomega-3-toidulisandit või platseebot, mis sisaldas õlide segu. Pärast nelja kuud toidulisandite võtmist sooritasid osalejad 20-minutilise teadmiste testi. 

Tulemustest selgus, et 2,5-grammise annuse grupil õnnestus stressiga kõige paremini toime tulla, võrreldes teiste gruppidega. Suurema annuse grupil vähenes kortisool 19 protsenti ja põletikuvastane valk 33 protsenti. 

Rohkem terviseuudiseid saad lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles