Selle aine puudus võib muuta öösel jalad rahutuks ja rikkuda une (2)

PM Tervis
Copy
Jalad
Jalad Foto: Shutterstock

Rahutute jalgade sündroom on üsna levinud unehäire, mille käes kannatajad ei saa tavaliselt keha valdava ebamugavustunde tõttu piisavalt magada.

Rahutute jalgade sündroomi puhul valdab inimest lakkamatu vajadus jalgu või ka käsi liigutada, sest nendes on võimust võtnud väga ebamugav tunne, vahendab ajakiri SleepEducation. Justkui jäsemetes põletaks, sügeleks, pulseeriks või isegi roomaks midagi ringi. Sümptomid on eriti tuntavad öösiti või niisama paigal olles. Liikudes võib ebamugav tunne üle minna.

Rahutute jalgade sündroomil võib olla erinevaid põhjusi, aga üks sagedane on rauapuudus. Madal rauatase veres võib põhjustada probleemi ajurakkude omavahelises kommunikatsioonis, pidurdades nende võimet üksteisele infot edastada.

Sündroomi võib esile kutsuda ka diabeet, mis kahjustab veresooni ja närve, ning selle tagajärjel on mõjutatud ka jalalihased. Õige diabeediravi võib ennetada või leevendada rahutute jalgade sündroomi.

Rahutute jalgade sündroomi võivad esile kutsuda ka mõned ravimid, näiteks osa allergiaravimeid, antidepressante või iiveldusvastaseid medikamente.

Samuti esineb sündroomi tihti raseduse ajal – see möödub pärast sünnitust tavaliselt kuu aja jooksul.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles