Tinnitusel võib olla seos erektsioonihäiretega

PM Tervis
Copy
Tinnitus
Tinnitus Foto: Illustratsioon: Liina Valt

Paljud varasemad uuringud viitavad seksuaalprobleemide suuremale levikule tinnitusega patsientide seas. Taiwani Taipei ülikooli teadlased püstitasid hüpoteesi, et tinnitusel võib olla seos erektsioonihäiretega, ja korraldasid uuringu nende seisundite seotuse uurimiseks, kasutades üleriigilist rahvastikupõhist andmebaasi, kirjutab Eesti Arst.

Taiwani riiklikust tervisekindlustuse andmekogust saadi 19 193 erektsioonihäiretega ja 19 329 erektsioonihäireteta (kontrollrühm) patsiendi andmed. Erektsioonihäiretega patsientide puhul vaadati erektsioonihäire diagnoosi esmase kinnitamise kuupäeva. Erektsioonihäireteta meeste puhul hinnati nende tervislikku seisundit aastal, mil uuritav, kelle kontrolliisikuteks nad sattusid, sai diagnoosi. 

Valimi 38 658-st patsiendist 1247 (3,23%) oli aasta jooksul enne erektsioonihäire diagnoosi saanud tinnituse diagnoosi: 792 (4,10%) erektsioonihäirega meest ja 455 (2,35%) kontrollisikutest. Leiti, et erektsioonihäirete juhtudel oli varasem tinnituse diagnoos võrreldes kontrollisikutega tõenäolisem.  

Erektsioonihäirete ja tinnituse vahelist seost ei ole varem kirjeldatud. Nii tinnitust kui ka erektsioonihäireid võivad põhjustada kehalised tegurid (näiteks südame-veresoonkonna seisundid, diabeet), aga ka psühholoogilised tegurid (meeleoluhäired, ärevus, suhteprobleemid). Tinnitusega patsientide puhul peab teadurite sõnul silmas pidama erektsioonihäirete kujunemise võimalust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles