Psühholoogid annavad nõu, kuidas olla toeks leinajale

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Lähedased kardavad justkui suhelda leinava inimesega, kardavad, et segavad ja et nad ei oska leida õigeid sõnu. Leinaja tunneb end aga hüljatuna. 
Lähedased kardavad justkui suhelda leinava inimesega, kardavad, et segavad ja et nad ei oska leida õigeid sõnu. Leinaja tunneb end aga hüljatuna. Foto: Madis Veltman

Leina vältimine aeglustab selle läbielamist, tõdes Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku kliiniline psühholoog Kristi Esperk. «Kui üritada mitte sellele mõelda, end töösse uputada, jääb lein läbi töötamata ja hakkab hiljem elu mõjutama. See võib välja lüüa suvalisel hetkel – näiteks kui sureb sõbranna kass,» ütles ta.

­Esperki sõnul võib inimene ­jääda haigeks, kui ta ei ole leina enda jaoks lahti mõtestanud. «Mehed jäävad leinates sagedamini haigeks, sest nad suruvad emotsioone alla, ei näita neid välja.»

Ravimite võtmisega aga ei tasu kiirustada. «Kui antidepressante või rahusteid hakata liiga vara kasutama, võib see aeglustada leinaprotsessi,» märkis Esperk. Antidepressante tuleks hakata võtma siis, kui depressioon on käes või see on olnud juba varem. Rahustite puhul on niikuinii oht, et need tekitavad pikemal kasutamisel sõltuvust.

«Samuti takistavad leinaprotsessi muud sõltuvusained – alkohol ja uimastid,» lisas psühholoog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles