Tööandjad jätsid õed tööga seotud läbirääkimistelt kõrvale

BNS
Copy
See on meeskonnatöö: arstid, õed ja hooldajad suudavad vaid kõik koos koroonast räsitud haigeid ravida.
See on meeskonnatöö: arstid, õed ja hooldajad suudavad vaid kõik koos koroonast räsitud haigeid ravida. Foto: Marianne Loorents

Eesti õdede liidule ei ole tööandjad praeguseni teinud töötingimusi puudutavat pakkumist, samuti ei kaasatud liitu täna toimuvale tervishoiu tööandjate ja osade töötajate esindajate kohtumisele. 

Eesti õdede liit peab seda esindusorganisatsioonide võrdsuspõhimõtte ja rahvusvahelise tööõiguse rikkumiseks.

«Meil on vaja pidada sisulisi läbirääkimisi, sest tervishoid ei ole mitte ainult Covid-19 kriisis, vaid ka sügavas õdede puuduse kriisis. On uskumatu, et tööandjad on valinud juriidiliste kõveruste taha varjumise tee, jättes õed kui suurima tervishoiutöötajate grupi läbirääkimistelt kõrvale. See pole mitte ainult ebaprofessionaalne ja kohatu, vaid ka vastuolus nii Eesti ametiühingute seaduse kui ka rahvusvahelise tööõigusega,» ütles Eesti õdede liidu president Anneli Kannus.

«Tööandjatel on olnud enam kui 10 kuud aega konkreetse palga- ja töötingimuste pakkumise tegemiseks. Iga uue palgakokkuleppega viivitatud päev sellel teel on haiglate sääst õdede arvelt. Eesti õdede liit tuletab tööandjatele meelde kõige olulisemat – õed peavad madala töötasu ja õdede vähesuse tõttu töötama ebainimliku koormusega haiglates, mida teie juhite. Õdede vältimisega oluliste kõneluste juures probleemid süvenevad ja see mõjutab tervishoiuteenuste kvaliteeti,» ütles Kannus.

Õdede liit on läbirääkimiste protsessi algatades selgitanud, et seisab suurima õendusorganisatsioonina õdede ja kutsega tervishoiutöötajate eest iseseisvalt teiste esindusorganisatsioonide kõrval. «Õdede olukord vajab pikaajaliselt toimivaid ja motiveerivaid lahendusi, ning keegi teine ei tea seda paremini kui õed ise,» selgitas Kannus.

Eesti õdede liit on mittetulundusühing, mis tegutseb nii kutseorganisatsiooni kui ka ametiühinguna. Liit on seadnud oma eesmärgiks elanikkonna tervise, õenduse arengu ning inimeste terviseteadlikkuse edendamise. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles