Koroonavastast vaktsineerimist saab nüüd tõendada QR-koodiga (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Riskirühma info kuvamise võimalus ei tähenda veel, et inimestel avaneb kohe võimalus ka vaktsineerimise aeg broneerida. Foto on illustratiivne.
Riskirühma info kuvamise võimalus ei tähenda veel, et inimestel avaneb kohe võimalus ka vaktsineerimise aeg broneerida. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Digitaalne vaktsineerimistõend on valmis ning alates reedest saavad koroonaviiruse vastu vaktsineeritud inimesed luua endale patsiendiportaalis tasuta võltsimiskindla tõendi. 

«Vaktsineerimist tõendava QR-koodiga on esmakordselt võimalik kinnitada, et seal olevad andmed pärinevad riiklikust andmekogust ja on usaldusväärsed,» selgitas tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) tervisetalituse juhataja Tõnis Jaagus. «Juunis loome võimaluse tõendile lisada kinnitatud info ka oma Covid-19 testitulemuste või läbipõdemise kohta.» Tõendit saab kasutada nii nutiseadmes kui ka väljaprinditud kujul.

Jaaguse sõnul saavad tõendi endale genereerida hetkel vaid vaktsineeritud inimesed – neile tekib patsiendiportaalis selleks eraldi nupp. «Pärast vaktsineerimist edastab tervishoiutöötaja tervise infosüsteemi immuniseerimise teatise, mille alusel saabki inimene endale selle tõendi genereerida,» selgitas ta.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul on üle 330 000 Eesti inimese vähemalt ühe vaktsiinidoosiga vaktsineeritud. Mai- ja juunikuu jooksul saavad järk-järgult vaktsineerimise võimaluse kõik täisealised. 

Plaan tõend kasutusele võtta ka riigisiseselt

Vaktsineerimistõend on mõeldud eeskätt vaktsineerituse tõendamise lihtsustamiseks piiriületusel, selgitas Kiik. Samuti võib see sõltuvalt sihtriigis kehtivatest piirangutest anda vabastuse eneseisolatsioonist. «Arutelud võimalike siseriiklike kasutusvaldkondade üle seisavad veel ees. Kindlasti ei tohiks erisuste tegemine olla kellegi suhtes diskrimineeriv olukorras, kus vaktsiin ei ole veel kõigile kättesaadav,» nentis minister.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti hinnangul on ettevõtted näidanud üles huvi vaktsiinitõendite kasutuselevõtu vastu ka riigisiseselt. «Vaktsineerimistõend on mõeldud esialgu vaid vaba liikumise soodustamiseks, kuid tulevikus võib see olla ka üks lahendus majanduse turvaliseks avamiseks ja lahti hoidmiseks,» ütles Sutt. «Vaktsiinitõendid saaksid pakkuda suuremat vabadust ettevõtjatele ja klientidele ning tagaksid selle, et piirangute leevendamisega ei kaasneks uut nakatumislainet. Selle eelduseks on aga esmalt vaktsiinide kättesaadavus kõigile, et ei tekiks vaktsiinide põhjal diskrimineerimist,» lisas ta.

Tõend ei vabasta eneseisolatsioonist

Vaktsineerimistõend ei ole eeltingimus riiki sisenemisel, samuti ei garanteeri see inimesele vabastust eneseisolatsioonist. Reisides tuleb siiski arvestada võimalike piirangutega sihtriigis.

Eesti vaktsineerimissertifikaadi tehnilise lahenduse valmimine võimaldab valmistuda Euroopa Rohelise digitõendi kasutuselevõtuks. Rohelise digitõendi kasutuselevõtuga luuakse piiriülene raamistik vaktsineerimiste, testimise ja läbipõdemise tõendite väljastamiseks, verifitseerimiseks ja tunnustamiseks, et lihtsustada Euroopa Liidu sisest liikumist.

Guardtime'i tervisevaldkonna juhi Ain Aaviksoo sõnul on nende ettevõtte loodud VaccineGuardi sertifikaadi moodul võimeline tagama vaktsiinide ja nendega seotud tõendite ehtsust kõikjal maailmas. Ta lisas, et ka vaktsineerimise efektiivsust ja kõrvaltoimeid saab platvormi suure täpsusega reaalajas monitoorida igas riigis, sõltumata nende praegusest infotehnoloogia taristust.

Lisaks Guardtime’ile on vaktsineerimistõendi arendusse panustanud ka Nortal ja Industry62.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles