Kooliõde: kevadel tuleb jälgida lastel võimaliku allergia teket (1)

BNS
Copy
Allergiline laps
Allergiline laps Foto: Shutterstock

Tärkav loodus annab aina enam märku kauaoodatud kevadest, kuid paraku tähendab see osale inimestest ka iga-aastase allergia hooaja algust — seetõttu on Tallinna tehnikagümnaasiumi kooliõe Inna Rahendi sõnul oluline jälgida laste tervist.

Esimeste puude õitsema hakkamisel märtsis algab õietolmuallergia all kannatajate jaoks järjekordne allergia hooaeg. «Lepp, sarapuu, kask ja haab õitsevad kõige varem. Mai lõpus lisanduvad tamme ja võilille õietolm, suvel kõrreliste heintaimede ning hilissuvel umbrohtude maltsa, puju, koirohu ja timuti õietolm,» loetles Rahendi, kelle sõnul avaldub allergia kõige sagedamini pollinoosina ehk heinapalavikuna.

Aevastamine, vesine nohu, silmade sügelemine ning punetus, aga ka näo punetus või kihelev sügelustunne kurgus ja köha on tundemärgid, mida kooliõde oma praktikas kõige sagedasemini kohtab. «Veidi ootamatu allergiatunnus on kõrvade sügelus ning raskematel juhtudel võib esineda astmale iseloomulik vilistav hingamine,» lisas Rahendi.

Kooliõe sõnul on haigusnähud tugevamad keskpäeval ning tuulise ja päikesepaistelise ilmaga, sest siis on õhus rohkem õietolmu.

Rahendi paneb lastevanematele südamele laste tervist hoolega jälgida, sest varajane avastamine aitab allergia kontrolli alla saada, seda kas allergeenidega kokkupuute vähendamise või sõltuvalt haigusnähtudest sobivate ravimite kasutamisega.

«Allergia sümptomeid ei tohiks kindlasti jätta tähelepanuta. Allergia põhjused võivad olla väga selgelt äratuntavad, kui haigusnähud tekivad kiiresti või kindlal aastaajal, näiteks õietolmu allergia puhul. Ent alati ei ole kõik nii üheselt selge ning allergia põhjuse kindlakstegemiseks tuleb perearsti saatekirjaga pöörduda allergoloogi vastuvõtule, kes oskab soovitada vajalikku ravi,» rääkis Rahendi.

Tema sõnul on allergia tekke oluliseks riskiteguriks geneetiline eelsoodumus. «Kui lähisugulastel on esinenud allergiaid, võib see suure tõenäosusega kanduda edasi ka järgmistele põlvkondadele,» lisas ta.

Kooliõde soovitab jälgida aerobioloogiajaama andmeid õietolmu sisalduse kohta õhus, mille leiab allegialiidu kodulehelt. «Õietolmuallergiat on võimalik ennetada, kui kokkupuudet allergeenidega vähendada. Ägedate haigusnähtude korral tuleb manustada arsti poolt määratud ravimeid,» rõhutas Rahendi ennetuse ja ravi tähtsust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles