Kliiniliste uuringute faasis on tõhus malaariavaktsiin

PM Tervis
Copy
Malaariat kanda võivaid sääski leidub ka Eestis, kuid viimased omamaised malaaria- ehk halltõve juhtumid on jäänud möödunud sajandi keskpaika.
Malaariat kanda võivaid sääski leidub ka Eestis, kuid viimased omamaised malaaria- ehk halltõve juhtumid on jäänud möödunud sajandi keskpaika. Foto: Toomas Huik/Postimees

WHO andmeil põdes 2020. aastal malaariat 229 miljonit inimest ning igal aastal nõuab see haigus 400 000 inimelu. Kaks kolmandikku malaariaohvritest moodustavad Aafrikas elavad väikelapsed. Seniajani ei ole õnnestunud välja töötada efektiivset malaariavastast vaktsiini, kirjutab Eesti Arst.

Ajakirjas The Lancet avaldati 20. aprillil 2021 eelprindina Ühendkuningriigi Oxfordi ülikoolis rahvusvahelise teadlaste grupi loodud malaariavaktsiini kandidaadi R21 teise faasi kliiniliste uuringute tulemused. Esmastes kliinilistes katsetes oli vaktsiin ohutu, hästi talutav ja põhjustas malaariaspetsiifiliste antikehade teket.

Teise faasi uuringusse kaasati Aafrikas Purkina Fasos Nanoro piirkonnas 450 last vanuses 5–17 kuud. 

Lastest, kes said vaktsiini, haigestus malaariasse vähem kui 30 protsenti. Kontrollrühma lastest haigestus 71,2 protsenti. 

WHO on seadnud eesmärgiks 75 protsendise efektiivsusega malaariavaktsiini loomise aastaks 2030. Juba käesoleval aastal algavad vaktsiini kolmanda faasi kliinilised uuringud, mis võivad kinnitada, et tõhus malaariavaktsiin on valminud loodetust varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles